KREDENCI I POLICE

Kredenci-1

KREDENCI I POLICE

U prostorijama u kojima se kuha bile su korištene police na koje se stavljalo tanjure i zdjele, mali ormarići u kojima su se čuvale obiteljske dragocjenosti poput šećera i soli, te kuhinjski kredenc u koji se spremalo posuđe, lonce i ostale predmete koji su uglavnom bili neuredno spremljeni oko kamina. U bogatijim seoskim kućama kredenc ulazi u uporabu 1920-ih i 1930-ih godina. Donji i gornji dio kredenca bio je furniran. Gornji dio kredenca često je imao i staklena vrata, pa ga se u slavonskim selima nazivalo staklenjak, a donji dio ladičar. Postoje i jednostavniji oblici, grublje izradbe i sa zatvorenim gornjim dijelom, bez stakla. Takav kredenc korišten je kao kuhinjski namještaj s namjenom spremanja posuđa i hrane, a bio je u uporabi od sredine 20. stoljeća sve do današnjih dana.

Tijekom 19. i početkom 20. stoljeća u seoskim domovima u uporabi su razni zidni ormarići u koje su spremane posebne dragocjenosti kao što su sol, šećer, ulje, petrolej i različite vrijedne stvari poput molitvenika, krunica i lijekova. Ormarići su imali bravu i uvijek su se zaključavali. Najčešće su jednostavnije izradbe i nalaze se na zidu kao dio kuhinjskoga pokućstva. Poneki ormarići u sebi su imali i policu koja je služila za odlaganje pribora za jelo i soljenke. Za spremanje pribora za jelo često su se upotrebljavali bogato ukrašeni žličnjaci. Među ormarićima pojavljuju se i različite police za spremanje suđa, tanjura i zdjela, nazivane zdjeljnjaci. Poneke police iz Slavonije imaju rezbarene prečkice, a one iz Baranje oslikane su poput ostalog pokućstva. 

Kredenc_EMZ_62284

EMZ 62284
Naziv: Kuhinjski kredenc
Mjesto: Zagreb
Dimenzije: 115 x 169 x 43 cm
Vrijeme: 1963.

Kredenc je izrađen iz furnira i prekriven zelenim ultrapasom. Kredenc se sastoji od donjeg dijela s dvokrilnim pravokutnim vratima i dvjema ladicama, na koji je učvršćen gornji dio sa središnjom nišom u koju su s desne strane učvršćene tri ladice, a s lijeve strane mala vrata s otvorom za provjetravanje. Preko cijelog kredenca učvršćen je pravokutni ormar s jednom policom, koji se zatvara pomoću staklenih vrata. Kredenc je bio tipičan tradicionalni kuhinjski komad namještaja iz 1950-ih i 1960-ih koji je posjedovalo gotovo svako kućanstvo na selu i brojna kućanstva u gradskim kvartovima osobito u obiteljskim kućama.

Kredenc_EMZ_62283

EMZ 62283
Naziv: Kuhinjski kredenc
Mjesto: Zagreb
Dimenzije: 155 x 170 x 55 cm
Vrijeme: 1953.


Kredenc se sastoji od donjeg dijela, s dvokrilnim pravokutnim vratima i dvjema ladicama, na koji je pričvršćen gornji dio sa središnjom nišom koja je centralno učvršćena, s dvjema ladicama i dvokrilnim ormarom sa staklenim vratima koji služi za izlaganje posuđa. Cijeli kredenc je obojen bijelom bojom i izrađen iz jelova drveta.

Umivaonik_EMZ_29728a

EMZ 29728a
Naziv: Umivaonik
Mjesto: Draž, Baranja
Dimenzije: 78 x 50 x 8 cm
Vrijeme: prva polovica 20. stoljeća

Umivaonik u obliku stolca s visokim nogama. Ima dvije police, jednu za stavljanje kante s vodom u donjem dijelu, a druga je okruglo ispiljena kako bi se u nju smjestio lavor s vodom. Obojan je zelenom bojom.

Kuhinjski ormar_EMZ_22722

EMZ 22722
Naziv: Kuhinjski ormar
Mjesto: Donja Letina, Posavina
Dimenzije: 126 x 61 x 30 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća


Kuhinjski ormar izrađen od hrastovog drveta. Ormar se sastoji od donjeg dijela s dvokrilnim pravokutnim vratima koja su učvršćena drvenim klinovima. U gornjem dijelu nalazi se polica koja služi za spremanje zdjela i tanjura. Unutrašnjost ormara podijeljena je horizontalno smještenim policama.

Ormaric_EMZ_20234

EMZ 20234
Naziv: Ormarić
Mjesto: Otok, Vinkovci
Dimenzije: 76 x 50 x 34 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća

Ormarić – mali zidni ormarić izrađen od hrastova drveta. Ormarić se sastoji od donjeg dijela s jednokrilnim vratima i gornjeg dijela koji je izrađen u obliku police. Vrata na dijelu ormarića učvršćena su željeznim okovom. Ormarić je uz rubove i na prečkama ukrašen rezbarenim geometrijskim ukrasom.

Ormaric_EMZ_27375

EMZ 27375
Naziv: Ormarić
Mjesto: Posavina
Dimenzije: 82 x 90 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća


Zdjelnjak se sastoji od tri police s poprečnim daskama koje su služile za odlaganje posuđa. Uz prednji rub su ukrasno rezane bočne stranice.

Polica_EMZ_4506

EMZ 4506
Naziv: Zdjelnjak
Mjesto: Drnje, Koprivnica
Dimenzije: 62 x 61 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća

Zdeljnjak – drvena zidna polica sastoji se od donje i gornje police s urezanim stranicama i prečkama za naslanjanje tanjura.

Polica_EMZ_20121

EMZ 46230
Naziv: Polica
Mjesto: Prkovci, Slavonija
Dimenzije: 70 x 63 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća

Polica se sastoji od nekoliko komada dasaka koje su ukrašene. Stražnja strana police sastoji se od dvije šire hrastove daske i dvije uže letve.

Polica_EMZ_28369

EMZ 28369
Naziv: Polica
Mjesto: Posavina
Dimenzije: 92 x 110 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća

Zdjelnjak se sastoji od tri police s poprečnim daskama koje su služile za odlaganje posuđa. Uz prednji rub su ukrasno rezane bočne stranice.

Polica_EMZ_508

EMZ 508
Naziv: Zdjelnjak
Mjesto: Ivanec, Hrvatsko zagorje
Dimenzije: 50 x 80 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća


Zdjelnjak je izrađen iz mekog drveta u obliku jasala. U osnovnu konstrukciju uložene su poprečne daščice koje učvršćuje poprečna letva s prednje strane i dvije daske.

ISTRAŽI OSTALE PRIČE POKUĆSTVA ...

OTKRIJ PRIČE POKUĆSTVA ...

Zbirka pitanje 2
Zbirka pitanje 3
Zbirka pitanje 4
Zbirka pitanje 5

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14 
Zagreb, 10000 HR 
+385 (01)4826 220 
emz@emz.hr

  • Autorica: dr.sc.Zvjezdana Antoš, muzejska savjetnica
  • Fotografije: Goran Vranić, Nina Koydl, Petar Strmečki, Fotodokumentacija Etnografskog muzeja
  • Dizajn i izrada: Viola Šebalj
  • Lektura i korektura: Andrea Rožić
  • Prijevod na engleski jezik: dr.sc.Graham McMaster
  • Za izdavača: dr.sc.Goranka Horjan, muzejska savjetnica

  • © Copyright Etnografski muzej, Zagreb, 2022.
  • Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo