ŠKRINJE I KOMODEŠkrinja-1

ŠKRINJE I KOMODE

U interijerima seoskih kuća, osobito onih dobrostojećih, novi predmeti dolaze zajedno s naslijeđenima od predaka: drage uspomene koje svojom starinskom patinom svjedoče o obiteljskoj dugovječnosti, te iz toga barem dijelom povlače svoju vrijednost, na što ukazuje briga o obiteljskom naslijeđu. Takvu obiteljsku vrijednost ima namještaj, među kojim se osobito ističu škrinje koje se iz 19. stoljeća prenose iz generacije u generaciju te se često izlažu u sobama ili vikendicama na vidljivome mjestu. Njihova čvrsta materijalnost utjelovljuje obiteljski kontinuitet i istodobno čuvaju brižno posloženi tekstil, komade odjeće, nakit i sjećanja.

Škrinja se univerzalno upotrebljavala u Europi od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća. Tijekom vremena imala je različitu namjenu, od spremanja stvari, vrijednih predmeta i dokumenta, pa sve do pohranjivanja žita ili brašna. 

U 19. stoljeću, škrinja je u seoskim kućama bila najrasprostranjeniji komad namještaja, a sadržavala je rublje, poput plahti i razne odjeće, za čitavu obitelj. Škrinja je redovito mijenjala lokalitet, ponekad i tijekom nekoliko generacija, jer se nasljeđivala po majci ili se koristila na putovanjima. Škrinja kao predmet ima osobito značenje u društvenom i privatnom životu ljudi, kao materijalno svjedočanstvo nastalo u određenom vremenu i kulturnom okruženju. Škrinju možemo promatrati i kao predmet djevojčine intime, odnosno kao mjesto gdje je djevojka čuvala svoje stvari i osobne predmete. U svadbenoj škrinji nalazili su se molitvenik, marame i kapice za glavu, rupci za ramena,
nakit, različite ukrasne vrpce i trakice, pregače, osobito lijepo ukrašene košulje, papuče, ponekad i cipele ili čizme, svečana i svakodnevna odjeća, remen, ogledalo, plahte za porode, te kudjelja i vreteno. U škrinjama se nalazi ladica koja poput male škrinjice služi za pospremanje nakita i vrijednosti. Posebno su izrađivali male škrinje, škrinjice, koje su služile za spremanje nakita, ukrasnih gumbiju i vrpci.

Uvijek se težilo da svadbena škrinja bude lijepo ukrašena i bogato opremljena jer je ona bila i pokazatelj imovinskog statusa obitelji. Kada se proučava rasprostranjenost škrinja, nije uvijek moguće precizno odrediti prekretnice, stoga je teško utvrditi točnu kronologiju uporabe pojedinih predmeta u uređenju domova. Vremena kada dolazi do preobrazbi i njihove etape razlikuju se ovisno o sredinama. Prema dostupnim podacima iz arhiva i muzejske Zbirke, od 19. stoljeća dolazi do povećanja rasprostranjenosti škrinja u raznim područjima Hrvatske.

Škrinja EMZ 19942

EMZ 19942b Naziv: Kobilan, šarani sanduk, Mjesto: Branjin Vrh, Baranja

Vanjski izgled škrinje često je odavao važnost unutrašnjeg sadržaja pa se one pojavljuju u različitim oblicima i materijalima te s različitim ukrasima. Ukrasi su osobito bili podložni međusobnim utjecajima i prožimanjima. Na području Hrvatske razlikujemo tri osnovna tipa škrinja, a one se javljaju u brojnim varijantama koje su gotovo paralelno postojale u pojedinim sredinama. To su škrinje od tesanih dasaka, zatim jadranski tip, i dinarski kovčeg iz dalmatinskog zaleđa (Domačinović 1977: 9)

Škrinje od tesanih dasaka koje su brojčano vrlo zastupljene u muzejskom fundusu potječu s područja istočne Hrvatske. Tesane daske ulagale su se u okomite stupne kutove, tako da su njihovi dijelovi spajani ukladanjem dasaka u noge i pričvršćivanjem drvenim klinovima. Škrinje s poklopcem u obliku krova kuće, odnosno na dvije vode s rogovima na uglovima (oblika rimskog sarkofaga) karakteristične su za područje Slavonije. Škrinje s blago nakošenim poklopcem nalazimo na području Posavine, Moslavine, Hrvatskog zagorja i Podravine.

Jadranski tip škrinje ima ravan poklopac, niske nogare u obliku stiliziranih lavljih šapa, te rezbarenu prednju plohu. Njezine četiri ploče oplošja međusobno su spojene nadopunjavanjem zubaca bočnih stranica, što je takozvani vez na pero ili lastin rep. Na području dalmatinskog zaleđa, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, rasprostranjena je škrinja manjih dimenzija koja omogućuje lakši prijenos stvari i pokretljivost stanovništva. Ima oblik kvadrata s poklopcem čije su stranice jednostavno spojene metalnim čavlima tako da prednji i zadnji rub prelazi preko bočnih rubova.

Škrinja

   EMZ 26684, Naziv: Škrinja, Mjesto: Turopolje

Škrinja2
 

   EMZ 15175, Naziv: Škrinja, Mjesto: Lošinj, otok Lošinj

Škrinja je kao predmet imala višenamjensku ulogu, ravni poklopac koristio se za sjedenje, ili rjeđe za spavanje, a pokrivale su se posebnim pokrivačem. Sredinom 19. stoljeća u Istri i Dalmaciji pojavila se škrinja s naslonom i bravom, koja služi kao klupa i za pohranu stvari. Radi bolje preglednosti i mogućnosti slaganja stvari, početkom 20. stoljeća pojavljuju se komode s ladicama i ormari. Tako je u sobi pored škrinje došla u uporabu komoda. Radi se o podizanju škrinje na četiri visoke noge, frontalna strana dobila je vrata, a podnožje se učvršćuje i povezuje s ormarićem pomoću zidne ploče. To je ujedno i prvi luksuzni predmet jer mu je namjena bila prezentacija posuđa ili lijepo složenog tekstila. Komode imaju tri ili četiri ladice koje su u njihovoj prednjoj strani te su često nazivane i ladice, ladičari. Ladice komoda su u nekim područjima oslikavali i na njima ispisivali ime vlasnice i godinu izradbe. Ladice komoda zaključavane su pomoću brave i ključa, a iznad komode postavljano je ogledalo. Kao dio pokućstva spavaće sobe komoda je u suvremenijem obliku zadržana do današnjih dana.

Na temelju sačuvanih škrinja u muzejskom fundusu možemo pratiti njihovu uporabu, izradu i zabilježiti migracijska kretanja stanovništva ili majstora koji su ih izrađivali. Naravno, promjene ocrtavaju nove granice među društvenim skupinama: od tridesetih godina 20. stoljeća, mnoge će obitelji po tradiciji nastaviti koristiti škrinje, dok će druge uvesti novost u organiziranju prostora i željeti prikazati svoje bogatstvo kupujući kompletnu spavaću sobu. Početkom 21. stoljeća dolazi do ponovnog korištenja starih seoskih škrinja kao detalja u uređenju suvremenog interijera, pa su tako pojedine škrinje s obzirom na njihovu vrijednost i važnost u svojstvu obiteljskog blaga doživjele ponovnu uporabu.

Škrinja_EMZ_17427

EMZ 17247
Naziv: Škrinja
Mjesto: Rečica, Posavina
Dimenzije: 57,5 x 38,5 x 54 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća

Škrinja sastavljena od tesanih dasaka koje su uložene u veće drvene stupiće. Poklopac škrinje je ukošen i sastavljen od tri daske pojačane poprečnim malim stranicama na unutrašnjem djelu poklopca. Škrinja se zaključava pomoću željezne brave. Škrinja je otkupljena od Josipa Žunca 1957. godine.

Škrinja_EMZ_20095

EMZ 20095
Naziv: Kobilaš
Mjesto: Prkovci, Slavonija
Dimenzije: 78 x 40 x 47 cm
Vrijeme: prva polovica 19. stoljeća


Kobilaš izrađen iz hrastova drveta. Konstrukcija škrinje je od tesanih dasaka. Svaka od stranica škrinje sastavljena je od dvije daske uložene u vertikalno postavljene dijelove koji prelaze u noge. Poklopac je sastavljen od dvije šire, uložene u treću užu dasku, postavljenu po sredini. Bočne strane poklopca su uz rub formirane tako da čine oštar ugao. Poklopac je učvršćen na stranice pomoću drvenog klina uloženog u kružni otvor na samom poklopcu.

Škrinja_EMZ_20542

EMZ 20542
Naziv: Kobilaš
Mjesto: Prkovci, Slavonija
Dimenzije: 87 x 47 x 51 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća

Kobilaš izrađen od hrastova drveta sa stranicama od tesanih dasaka. Škrinja ima sedlast poklopac s naglašenim završecima na bočnim stranama poklopca. Prednja i stražnja strana škrinje su skošene, odnosno postavljene pod pravimkutom. Unutarnje stranice učvršćene su vertikalnim uskim letvama. Škrinja se zatvara metalnom šipkom savijenom tako da se pomoću nje i manje petlje škrinja zatvara lokotom.

Škrinja_EMZ_7945

EMZ 7945
Naziv: Kobilaš
Mjesto: Slavonski Šamac, Slavonija
Dimenzije: 88 x 45 x 59 cm
Vrijeme: prva polovica 19. stoljeća

Škrinja je izrađena od hrastovih tesanih dasaka koje su se ulagale u okomite stupne kutove, tako da su njihovi dijelovi spajani ukladanjem dasaka u noge i pričvršćivanjem drvenim klinovima. Poklopac je u obliku krova kuće, odnosno na dvije vode s rogovima na uglovima (oblik sarkofaga). Škrinja ima ukrašen poklopac s uparenim stiliziranim nizom kosih linija. Na sredini škrinje nalazi se željezna brava.

Škrinja_EMZ_1085

EMZ 1085
Naziv: Škrinja
Mjesto: Slavonski Šamac, Slavonija
Dimenzije: 98 x 48 x 81 cm
Vrijeme: prva polovica 19. stoljeća

Škrinja izrađena od bukovog drveta od tesanih dasaka i sastavljena drvenim klinovima. Škrinja ima lagano nakošen poklopac na kojemu su urezani stilizirani ukrasi u obliku križa, srca i zubaca. U unutrašnjosti se nalazi ladica koja je služila za spremanje nakita i osobnih predmeta. Škrinja je služila za spremanje ruha, a bila je sastavni dio mladenkine opreme (miraza, dote). Izradio Vinko Kraš.

Škrinja_EMZ_16506

EMZ 16506
Naziv: Škrinja
Mjesto: Erdovec, Slavonija
Dimenzije: 80 x 87 x 55 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća


Kobilaš izrađen iz hrastova drveta. Konstrukcija škrinje je od tesanih dasaka. Svaka od stranica škrinje sastavljena je od dvije daske uložene u vertikalno postavljene dijelove koji prelaze u noge. Poklopac je sastavljen od dvije šire, uložene u treću užu dasku, postavljenu po sredini. Bočne strane poklopca su uz rub formirane tako da čine oštar ugao. Poklopac je učvršćen na stranice pomoću drvenog klina uloženog u kružni otvor na samom poklopcu.

Škrinja_EMZ_17247

EMZ 17247
Naziv: Škrinja
Mjesto: Rečica, Posavina
Dimenzije: 57 x 38 x 55 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća

Škrinja sastavljena od tesanih dasaka koje su uložene u veće drvene stupiće. Poklopac škrinje je ukošen i sastavljen od tri daske pojačane poprečnim malim stranicama na unutrašnjem djelu poklopca. Škrinja se zaključava željeznom bravom i sastavljena je pomoću drvenih klinova.

Škrinja_EMZ_26684

EMZ 26684
Naziv: Škrinja
Mjesto: Turopolje
Dimenzije: 101 x 51 x 78 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća


Škrinja je sastavljena iz tesanih dasaka drveta hrasta. Daske stranica škrinje uložene su u vertikalno postavljene dijelove koji ujedno sačinjavaju noge škrinje. Dno je složeno od četiri kraće daske koje su drvenim klinovima zabijene na bočnu stranu poklopca. Poklopac je drvenim klinom povezan sa stražnjom stranicom škrinje. Škrinja se oblikom ne razlikuje od ostalih škrinja s ovog područja, ali predstavlja rijedak primjer škrinje koja je obojena i ukrašena s više boja.

Škrinja_EMZ_21404

EMZ 21404
Naziv: Kobilaš
Mjesto: Retkovci, Slavonija
Dimenzije: 82 x 58 x 41,5 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća

Kobilaš izrađen od hrastova drveta. Stranice škrinje sastavljene su svaka od dvije daske uložene u vertikalno postavljene dijelove koji prelaze u noge, uz rub koso rezane. S unutrašnje strane, stranice su učvršćene užim letvicama zabijenima za ugaone dijelove škrinje. Poklopac je sastavljen od jedne uže i dvije šire koso postavljene daske. Uže stranice dasaka uložene su u bočne dijelove izrađene od deblje daske, formirane tako da krajevi gornjeg dijela čine oštre uglove, dok je središnji dio zaobljen uz rub. U stražnjem dijelu nalaze se dvije veće rupe u koje je uložen izbočeni dio sa stražnje daske, te se pomoću njih poklopac podiže. Svi dijelovi na škrinji učvršćeni su drvenim klinovima. Škrinja se zatvara pomoću metalne šipke učvršćene na poklopcu čiji su donji dijelovi nataknuti na metalnu petlju učvršćenu na prednju stranu škrinje. Kroz petlju se provuče lokot kojim se škrinja zaključava.

Škrinja_EMZ_634

EMZ 634
Naziv: Škrinja
Mjesto: Donje Viljevo, Slavonija
Dimenzije: 80 x 87 x 57 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća


Škrinja sastavljena od tesanih dasaka koje su uložene u veće drvene stupiće. Poklopac je u obliku krova kuće, odnosno na dvije vode. Škrinja ima ukrašen poklopac te prednju i bočnu stranu s motivom stiliziranih rozeta. Na sredini škrinje nalazi se željezna brava.

Škrinja_EMZ_19853

EMZ 19853c
Naziv: Škrinja
Mjesto: Branjin Vrh, Baranja
Dimenzije: 102 x 57 x 56 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća

Kobilan, šarani sanduk s ravnim poklopcem, izrađen od dasaka mekog drveta. Sastavljen je od širih dasaka. U unutrašnjosti škrinje nalazi se plitka ladica s poklopcem. Sanduk je postavljen na posebne nogare izrađene od uskih drvenih gredica, u obliku okvira u koji su uložene četiri noge. Prednja stranica škrinje bogato je ukrašena bojenim ornamentom. Jedna horizontalna prečka dijeli plohu na dva dijela. Na prednjoj strani nalazi se brava za zatvaranje sanduka, a na bočnoj su strani metalne ručke za prenošenje.

Škrinja_EMZ_19942

EMZ 19942a
Naziv: Kobilan, šarani sanduk
Mjesto: Branjin Vrh, Baranja
Dimenzije: 96 x 52 x 53 cm
Vrijeme: početak 20. stoljeća

Kobilan, šarani sanduk s ravnim poklopcem, izrađen iz dasaka mekog drveta. Sastavljen je od širih dasaka. U unutrašnjosti škrinje nalazi se plitka ladica s poklopcem. Sanduk je postavljen na posebne nogare u koje su uložene četiri noge. Prednja stranica škrinje bogato je ukrašena bojenim ornamentom grupiranim u dva polja. U sredini škrinje nalazi se brava.

Škrinja_EMZ_19942a

EMZ 19942b
Naziv: Kobilan, šarani sanduk
Mjesto: Branjin Vrh, Baranja
Dimenzije: 96 x 52 x 53 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća

Kobilan, šarani sanduk s ravnim poklopcem, izrađen iz dasaka mekog drveta. Sastavljen je od širih dasaka. U unutrašnjosti škrinje nalazi se plitka ladica s poklopcem. Prednja stranica škrinje bogato je ukrašena bojenim ornamentom grupiranim u dva polja. Donji dio stranice odvojen je horizontalnom prugom, a u užem dijelu izveden je ukras. U sredini škrinje nalazi se brava. Površina škrinje obojena je plavom bojom. Radi lakšeg prenošenja škrinja s obje strane ima metalni savijeni prihvat.

Škrinja_EMZ_11315

EMZ 11315
Naziv: Sanduk
Mjesto: Ašikovci, Slavonija
Dimenzije: 88,5 x 37,5 x 47,5 cm
Vrijeme: 1865.


Sanduk je izrađen iz jelova drva, za rubeninu udavače. Mlada sjedi na njemu kada dolazi u kuću đuvegije. Na prednjoj strani je kasetirana u kvadratima u kojima je kosi kvadrat oko kojega se nalaze po dvije cvjetne grane i polu-cvijet, naslikani crvenom, žutom i bijelom bojom. Izvan obje kasete su tri cvjetne grane u istim bojama. U sanduku je uz gornji lijevi rub načinjena plitka ladica s poklopcem. Sanduk je baštinila Reza Andaković od bake Reze Marković iz Miholjevca kod Tulnika, općina Pleternica. Kupljeno oko 1865. g. u Osijeku na sajmu.

Škrinja_EMZ_209

EMZ 209
Naziv: Kobilan, šarani sanduk
Mjesto: Branjin Vrh, Baranja
Dimenzije: 96 x 52 x 53 cm
Vrijeme: početak 20. stoljeća

Kobilan, šarani sanduk s ravnim poklopcem, izrađen iz dasaka mekog drveta. Sastavljen je od širih dasaka. U unutrašnjosti škrinje nalazi se plitka ladica s poklopcem. Sanduk je postavljen na posebne nogare u koje su uložene četiri noge. Prednja stranica škrinje bogato je ukrašena bojenim ornamentom grupiranim u dva polja. U sredini škrinje nalazi se brava.

Škrinja_EMZ_28272

EMZ 28272
Naziv: Škrinja
Mjesto: Korčula, otok Korčula
Dimenzije: 56 x 144 x 52 cm
Vrijeme: 1850.

Škrinja s ravnim poklopcem, pripada jadranskom tipu škrinje. Prednja strana škrinje ukrašena je plitkim reljefnim ornamentima koji su rezbareni i obojeni. Ornamenti su biljni (čempresi, cvjetići s listovima) te figurativni (kuća, vaza s cvijećem). Boje ornamenata: zelena (čempresi i listovi), crvena (cvjetovi na granama), žuta (svi ostali dijelovi koji su bez ornamenata kao i poklopac na škrinji, te ornament kuće koji je obojen u kombinaciji crvene i žute boje). Noge su rezbarene u obliku lavljih šapa. Bočne strane nemaju rezbarenih ornamenata, u obliku kvadrata koji je s rubne strane obojen zelenom bojom, dok je unutrašnjost obojena žutom bojom. U škrinji se nalazi jedan pretinac (poput ladice) s malim poklopcem, a služio je za spremanje nakita i manjih dijelova odjeće.

Škrinja_EMZ_16568

EMZ 16568
Naziv: Sanduk
Mjesto: Dalmatinska zagora
Dimenzije: 45 x 41 x 99 cm
Vrijeme: prva polovica 19. stoljeća

Škrinja od mekanog jelova drveta s ravnim poklopcem. Crveno bojana, na prednjoj strani urezan ukras te obojan zelenom, plavom, crvenom, crnom i zlatnom bojom. U sredini gornjeg dijela prednje stranice uložena je brava. Škrinja je na kutovima okrenuta na male nožice. Stiliziran biljni ornament – u sredini cvjetna kitica s pet cvjetova, a sa strana geometrijski niz trokutića.

Škrinja_EMZ_30083

EMZ 30083
Naziv: Škrinja
Mjesto: Zadar
Dimenzije: 46,5 x 44,5 x 80 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća


Škrinja s ravnim poklopcem izrađena iz drveta bora, pripada dinarskom tipu škrinje. Prednji dio škrinje ukrašen je linearnim urezivanjem i bojanjem. Škrinja je obojena zelenom bojom, a unutrašnjost škrinje popunjena je iscrtanim listovima obojanima zelenom bojom s lijeve i desne strane, te nizom rombova obojenih svijetlo plavom bojom. U sredini se nalazi oštećen stilizirani ukras. Škrinja je postavljena na četiri noge rezbarene u obliku lavlje šape.

Škrinja_EMZ_29271

EMZ 29271
Naziv: Sanduk
Mjesto: Fojnica, Bosna
Dimenzije: 31 x 75,5 x 32,5 cm
Vrijeme: druga polovica 19. stoljeća

Škrinja s ravnim poklopcem zaključavala se pomoću ključa. Prednja stranica škrinje bogato je ukrašena stiliziranim cvjetnim motivima obojenima žutom, crvenom i tamno zelenom bojom. Cijela podloga škrinje obojena je svijetlo smeđom bojom.

Škrinja_EMZ_18559

EMZ 18559
Naziv: Škrinja
Mjesto: Jadransko područje
Dimenzije: 46,5 x 44,5 x 115 cm
Vrijeme: prva polovica 19. stoljeća

Škrinja ravnog poklopca s nogama u obliku lavljih šapa. Prednja ploha škrinje bogato ukrašena, kao i unutrašnjost poklopca. Ova škrinja karakterističan je primjer škrinje s jadranskog područja s ravnim poklopcem, niskim nogarima u obliku stiliziranih lavljih šapa, te rezbarenom prednjom plohom. Na škrinji su rezbareni i oslikani motivi, odnosno stilizirane vaze s cvijećem, čempresi i lišće. Rijetki primjerci poput ovoga imaju oslikanu i unutrašnjost poklopca. U sredini poklopca nalazi se prostor u koji se stavljalo ogledalo. Motiv koji se pojavljuje na ovako oslikanoj škrinji su ptice okružene cvijećem i lišćem.

Škrinja_EMZ_28919

EMZ 28919
Naziv: Sanduk
Mjesto: Benkovac, Dalmatinska zagora
Dimenzije: 124 x 50 x 51 cm
Vrijeme: prva polovica 19. stoljeća

Konstrukcija jadranskog tipa škrinje izrađena od drveta bora. Prednjica ukrašena linearnim urezivanjem i bojanjem. Ima široki okvir u koji su ucrtani cik-cak motivi. Površina je podijeljena na tri dijela u kojima je ucrtana stilizirana vaza s cvijećem. Svaki okvir dijeli stilizirana grana. Škrinja s ravnim poklopcem položena na četiri noge u obliku lavljih šapa s bogato ukrašenim prednjim dijelom. Škrinja je spajana bočno s utorima.

Škrinja_EMZ_15175

EMZ 15175
Naziv: Škrinja
Mjesto: Lošinj, otok Lošinj
Dimenzije: 43 x 36 x 125 cm
Vrijeme: 1857.


Pomorska škrinja jadranskog tipa s ravnim poklopcem obojana je zeleno, te ima oslikanu prednju stranicu i unutrašnjost poklopca. Na prednjoj stranici su oslikani motivi smeđih čempresa i zastava, odnosno američke s lijeve i austrijske s desne strane, a u sredini se nalazi vjerojatno talijanski grb (Savoia) i upisana 1857. godina. Oslikan je i unutrašnji dio poklopca s motivima čempresa i krunom talijanske mornarice. Ovakvi primjerci oslikanih škrinja bili su vrlo rijetki. Škrinja je vjerojatno kupljena na putovanju i potom na povratku dovezena u Hrvatsku. Izrađena je iz jelovine. Kupljena je od Franje Vidulića s otoka Lošinja 1949. godine.

Škrinja_EMZ_15176

EMZ 15176
Naziv: Škrinja
Mjesto: Lošinj, otok Lošinj
Dimenzije: 44 x 36 x 125 cm
Vrijeme: 1857.

Pomorska škrinja jadranskog tipa s ravnim poklopcem i oslikanom prednjom stranicom s panoramom grada i nizom brodova koji plove ispred grada s francuskom zastavom. Na slici je vjerojatno francuski grad Cherbourg u Normandiji, koji je bio polazišna luka brodova za New York. Hrvati su imali pomorsku liniju Trst – Cherbourg, gdje su nastavljali svoje putovanje prema Sjevernoj Americi. Kupljena je od Franje Vidulića s otoka Lošinja 1949. godine. Škrinje s figuralnim prikazom pripadale su bogatijem društvenom sloju, vjerojatno kapetanu broda ili časnicima.

Škrinja_EMZ_30081

EMZ 30081
Naziv: Putni sanduk
Mjesto: Zadar
Dimenzije: 46,5 x 50 x 80 cm
Vrijeme: prva polovica 19. stoljeća

Putni sanduk ima oblik ležećeg kvadra s poklopcem, a izrađen je od dasaka. Izvana ojačan limom, i to s lijeve i desne strane sprijeda, na vanjskim rubovima, kao i na poklopcu. Po sredini poklopca nalazi se vanjski metalni jezičac za zatvaranje. Bočno je jedna ručica.

Škrinja_EMZ_27938

EMZ 27938
Naziv: Putnički kofer, baul
Mjesto: Zagreb
Dimenzije: 44 x 36 x 125 cm
Vrijeme: 1850.

Putnički kofer, a nalazimo ih pod imenom baul ili bavun, i obično su kupovani na putovanju i dovoženi u povratku. Kofer ima oblik pravokutnog drvenog sanduka sa zaobljenim poklopcem. Ukrašen je metalnim pločicama i bravom koja je centralno smještena. Ovaj primjerak potječe iz zadružne obitelji Šantek iz Rudeša iz 1850. godine. Površina poklopca i donji dio prednje strane presvučeni su grubim rijetko tkanim platnom koje je premazano crnom bojom. Škrinja jednostavnije izrade, odnosno bez ukrasa, bile je namijenjena mornarima. Takve škrinje jeftinije izrade prodavale su se na sajmovima.

Škrinja_EMZ_21418

EMZ 21418
Naziv: Ladica nacifrana
Mjesto: Turčišće, Podravina
Dimenzije: 115 x 66 x 87 cm
Vrijeme: 1901.


Ladica nacifrana – škrinja za robu izrađena iz dasaka mekog drveta, u obliku komode s ladicama. Veći, gornji dio ladice ima funkciju škrinje s ravnim poklopcem, a prednja stana ovog dijela škrinje ima naznačene dvije lažne ladice. Ispod njih, u donjem dijelu škrinje, nalazi se prava ladica za izvlačenje. Uz rub prednje strane vertikalno su postavljeni stupići. U sredini svake ladice nalazi se metalna pločica kružnog oblika s otvorom za ključ. Cijela površina ladice obojena je uljanom bojom smeđih tonova i ukrašena stiliziranim ornamentom. Na bočnim stranama, unutar okvira oblika pačetvorine, izvedene su šare u više tonova. Prednja strana, tj. ladice, ukrašena je kiticama cvijeća u kojima prevladava bijela boja. Na svakoj su ladici tri kitice, jedna u sredini i dvije sa strane. Između cvjetnih kitica na prvoj ladici bojom je ispisana godina izrade, 1901, na srednjoj ladici piše Le tta (s cvijetom između slogova), dok je na trećoj ponovno upisana godina izrade 1901. Svaka ladica ima dva mala okrugla prihvata.

    KOMODE

Kredenc_EMZ_28025

EMZ 28025
Naziv: Kredenc, Gredenc
Mjesto: Posavina
Dimenzije: 93 x 64 x 120 cm
Vrijeme: početak 20. stoljeća

Gornji dio kredenca sa ostakljenim vratima koji se obično polaže na donji dio s ladicama (ladičar). Gornji dio ima bogato ukrašena dvokrilna vrata. Svaki izrezani dio posebno je ostakljen. Stoji na četiri noge zakrivljenog oblika. Zatvara se pomoću metalne bravice.

Ladica_EMZ_52804

EMZ 52804
Naziv: Ladica, komoda
Mjesto: Haganj, Vrbovec
Dimenzije: 33 x 74 x 160 cm
Vrijeme: prva polovica 19. stoljeća


Kuhinjski ormar služio je za spremanje posuđa i pohranjivanje stvari. Izrađen je iz jednog komada daske, iako se sastoji od dva dijela. U donjem dijelu su dvoja vrata, s unutrašnjom policom. Vrata su učvršćena željeznim klinovima koji osim funkcionalne imaju i ukrasnu ulogu. U gornjem dijelu nalazi se jedna polica koja služi za spremanje zdjela i tanjura. Unutrašnjost ormara podijeljena je horizontalno postavljenim policama. Vrata su se zatvarala lokotom.

Ladica_EMZ_45904

EMZ 45904
Naziv: Ladica
Mjesto: Tršće, Gorski Kotar
Dimenzije: 46,5 x 44,5 x 115 cm
Vrijeme: 1894.

Izrađena iz javorova drveta, rebraš (ružino drvo) vlasnice Milke Poje (Wolf, rođ. 1894.) koji je prema narudžbi njezine bake izradio majstor u Gerovu. Komoda se sastoji od četiri ladice za spremanje stvari na kojima su centralno učvršćene bravice s ključem. Na komodu je učvršćeno ogledalo s drvenim rubom. Bila je sastavni dio spavaće sobe.

Kredenc_EMZ_29724g

EMZ 29724g
Naziv: Kredenc
Mjesto: Draž, Baranja
Dimenzije: 115 x 60 x 170 cm
Vrijeme: početak 20. stoljeća

Kredenc je izrađen iz jelova drveta. U donjem dijelu ima dvokrilna vrata iznad kojih su paralelno postavljene dvije ladice. Vrata i ladice zatvaraju se pomoću ukrasnih bravica. Kredenc je obojen žutom bojom. Gornji dio kredenca ima ogledalo s policom.

Kredenc_EMZ_28820

EMZ 28820
Naziv: Kredenc, kredenac
Mjesto: Trpinja, Vukovar
Dimenzije: 107 x 77 x 177 cm
Vrijeme: kraj 19. stoljeća

Takvu vrstu kredenca možemo smatrati vrstom ormara, odnosno prijelaznim oblikom između škrinje i ormara. Ovaj primjerak je grublje izradbe jer ga je izradio seoski majstor. Izrađen je iz jelova drveta. Invencija majstora dolazi do izražaja u neuobičajenom rješenju dekorativnih nožica, te dodavanjem ukrasnih bravica.

Kredenc_EMZ_29430

EMZ 29430
Naziv: Kredenc
Mjesto: Draž, Baranja
Dimenzije: 115 x 60 x 170 cm
Vrijeme: početak 20. stoljeća


Kredenc je izrađen iz jelova drveta. U donjem dijelu ima dvokrilna vrata iznad kojih su paralelno postavljene dvije ladice. Stranice vrata ukrašene su izrezbarenom košaricom s cvijećem. Vrata i ladice zatvaraju se pomoću ukrasnih bravica. Kredenc je obojen žutom bojom. Gornji dio kredenca ima dvoja vrata sa staklom u sredini. Zatvara se pomoću ukrasnih bravica.

Škrinja_EMZ_8877

EMZ 8877
Naziv: Škrinja, ormar
Mjesto: Žažina, Posavina
Dimenzije: 152 x 58 x 40 cm
Vrijeme: prva polovica 18. stoljeća

Najstarija škrinja u zbirci pokućstva potječe vjerojatno iz 18. stoljeća jer ukazuje na stariju tradiciju izrade te vrste pokućstva. Riječ je o ormaru (škrinji) koji je u muzejskoj dokumentaciji upisan pod nazivom ormar, starinski, od izdubenog lipova debla koje je prerezano na pola. Umetnuta su mu vrata od hrastovih dasaka. U unutrašnjosti se nalaze tri police koje su služile kao pregrade. Police leže na šibama zataknutima u rupe probušene u stijenu ormara. S obzirom da je u muzejski fundus došao početkom 20. stoljeća, odnosno, kupljen je 1931. godine od Ignacija Keretića koji je bio župnik u Žažini u Posavini, prije dolaska u muzej imao je izuzetno dugu povijest.

ISTRAŽI OSTALE PRIČE POKUĆSTVA ...

OTKRIJ PRIČE POKUĆSTVA ...

Zbirka pitanje 2
Zbirka pitanje 3
Zbirka pitanje 4
Zbirka pitanje 5

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14 
Zagreb, 10000 HR 
+385 (01)4826 220 
emz@emz.hr

  • Autorica: dr.sc.Zvjezdana Antoš, muzejska savjetnica
  • Fotografije: Goran Vranić, Nina Koydl, Petar Strmečki, Fotodokumentacija Etnografskog muzeja
  • Dizajn i izrada: Viola Šebalj
  • Lektura i korektura: Andrea Rožić
  • Prijevod na engleski jezik: dr.sc.Graham McMaster
  • Za izdavača: dr.sc.Goranka Horjan, muzejska savjetnica

  • © Copyright Etnografski muzej, Zagreb, 2022.
  • Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo