<>

Terenska istraživanja

Pokupska ekspedicija

1923.
Više od devedeset godina prošlo je od prvog i, još uvijek, jedinstvenog istraživačkog pothvata proizašlog iz Etnografskog muzeja u Zagrebu. Dana 16. srpnja 1923. godine, mala se skupina entuzijasta i avanturista, zaposlenika i suradnika Muzeja, uputila u obilazak Pokuplja na, čak i za današnje pojmove, neoubičajen način – ploveći kajacima rijekom Kupom, na relaciji od Karlovca do Siska.

Uz dvojicu muzejskih kustosa, Vladimira Tkalčića (1883-1971) i Milovana Gavazzija (1895-1992), u ekspediciji su sudjelovala i dva slikara (Srećko Sabljak, Maksimilijan Vanka) te još petero njihovih prijatelja (Maksimilijan Bohaček, Matija Filjak, Marijan Filjak), među kojima i dvije neustrašive dame (Marija Bohaček rođ. Verlič, Anka Filjak rođ. Bohaček). Preplovivši udaljenost od stotinjak kilometara, u četiri je tjedna družina obišla 34 sela s lijeve i desne obale Kupe, istražujući etnografski relevantne pojave te kulturno-umjetničku baštinu terena u cjelini. Više od stotinu predmeta, što su ih tom prilikom prikupili, obogatilo je fundus ne samo Etnografskog muzeja, nego i Muzeja za umjetnost i obrt, a, što je još značajnije, vezama uspostavljenima s lokalnim stanovništvom, osiguran je priljev dragocjene etnografske građe i u budućim vremenima.

Obilje stečenih spoznaja pretočeno je kasnije u stručne i znanstvene radove, a doživljaji i susreti u likovna djela. Kao posebna vrijednost ekspedicije ističe se zbirka od osamdesetak profesionalno snimljenih fotografija (snimaka na staklenim pločama) života te, tada još uvijek, predindustrijske epohe, obilježene poljoprivredom, drvodjelstvom i tkanjem kao osnovnim gospodarskim granama istraživanoga geografskog područja.


Izvor:
(Tekst pr. MURAJ, A, ECKHEL, N. i ZORIĆ, V. (1993): Pokupska sjećanja. Etnografska ekspedicija 1923. Zagreb: Etnografski muzej Zagreb.)
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.