<>

Izložba

Vic o plavuši - stereotipi u kojima živimo

22.10.2013. - 17.10.2014. Etnografski muzej, Zagreb Događanja Izložba "Vic o plavuši - stereotipi u kojima živimo" u Muzeju grada Šibenika Edukacija Život na Balkanu, život u stereotipu - predavanje Multikulturizam, kulturna različitost i stereotipi - predavanje Stereotipi i predrasude o antifašizmu - tribina
Stereotipi vjerojatno postoje otkad postoji ljudsko društvo, otkad postoje drugi. Bez drugih nema ni nas. Oduvijek su oni drugi bili loši na ovaj i onaj način: prljavi, škrti, glupi, lijeni, zločesti, zapravo su mahom negativne karakteristike vezane uz one druge. A ti drugi su prvi susjedi ili građani susjednog grada ili državljani susjedne države, uvijek je postojala neka, makar imaginarna granica između nas i njih. Oni najbliži obično su najgori primitivci, zaostali i nekulturni; oni koji su daleko, moguće da i ne pripadaju istoj vrsti kao mi.

Izložba je zamišljena kao prezentacija stereotipa na više načina: od samog izraza stereotip koji je preuzet iz tiskarstva, prvih stereotipnih prikaza drugih na srednjovjekovnim kartama do suvremenih karata, rasnim i etničkim stereotipima, društvenim stereotipima i viđenjem stereotipa očima umjetnika.

Izložba ima i interaktivni dio i pojedini su izlošci prezentirani multimedijski.

Novost kod ove izložbe je u tome što i katalogom i postavom razbija koncept izložbe kao nečeg fiksnog i nepromjenjivog. Stereoptipi se mijenjaju, pa će se tako i izložba mijenjati tijekom svog trajanja: postavljat će se novi izlošci, mijenjat će se postav. Promjene postava bit će praćene knjižicom – bybookom. S obzirom na to da će izložba trajati dulje od pola godine, to će biti i prilika za posjetitelje da je posjete više puta, a za autore postava da pokažu i mijenjanje stereotipa i što više njihovih primjera.

Autorica izložbe:
mr.sc. Irena Kolbas

 • galerija postava
 • galerija izložaka
 • galerija otvorenja
 • video

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.