Izložba

Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama

01.03.2018. Litva Izložbe Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama
Izložba „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama“ Ministarstva kulture RH i Etnografskog muzeja iz Zagreba, a u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Litvi, putuje gradovima ove lijepe zemlje promovirajući Hrvatsku i njenu nematerijalnu kulturnu baštinu.

Prvi grad u kojem je izložba „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama“ predstavljena bio je Visaginis. Otvorena je u 1. ožujka u Kuturnom centru, a trajala je osamnaest dana. Potom je u organizaciji Veleposlanstva RH u Litvi preseljena u Gradski muzej u Kaunasu, a u travnju je predstavljena publici u Birštonasu. U svibnju je otvorena u Regionalnom muzeju Švenčionys, gdje je gostovala do lipnja, a potom je svoje putovanje nastavila do Vilniusa gdje je postavljena u Muzeju primijenjene umjetnosti i oblikovnosti. Svečano otvorenje bilo je 13. lipnja u sklopu središnje proslave Dana državnosti i Dana Oružanih snaga RH. Izložba je nakon Vilniusa gdje je bila otvorena do 26. lipnja, došla do najvećeg litavskog lučkog grada Klaipėde. Izložba je u gradskom kulturnom centru Tvornica kulture otvorena 27. lipnja, a na otvaranju je bio i gradonačelnik Klaipėde, gospodin Grubliauskas. Sredinom kolovoza iz Klaipėde je put nastavila, u organizaciji Veleposlanstva RH u Litvi, gostovanje u četvrtom najvećem litavskom gradu po veličini, Šiauliai. Izložba je otvorena u Regionalnoj knjižnici 13. rujna i trajala je do početka listopada.

Gostovanje izložbe „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama“ preuzela je Galerija podružnice Vilniuske umjetničke akademije u Telšiai gdje je otvorena 11. listopada. Telšiaija je zapadnolitavski grad, povijesne regije Žemaitije. Na ovoj, osmoj lokaciji ostaje otvorena do 7. studenoga 2018. godine.
 • galerija otvorenja

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.