Izložba

Glavatari - Zoo Zid: za suvremene lovce na kreativno

14.09.2017. - 08.10.2017. Etnografski muzej, Zagreb Izložbe O životinjama i ljudima Edukacija Neobične lutke od kolaža
Izložba „Glavatari - Zoo Zid: za suvremene lovce na kreativno“
Eko-art radovi Ane Grzunov
Etnografski muzej, od 14. rujna – 8. listopada 2017.

Naša kultura i povijest slažu se u jednom: čovjek je prvo bio sakupljač pa tek onda lovac. No, zavirimo li malo dublje ispod površine vremena, stoljeća i epoha, opazit ćemo da kroz njih nismo prvo sakupljali, a onda lovili hranu, namirnice i obilje, opazit ćemo da smo od pamtivijeka lovci na nove ideje, praktična rješenja, kreativne misli i progresivne promjene.

A što su Glavatari? Tehnički: Glavatari su ručno rađeni, unikatni ukrasi za zid, izrađeni od recikliranih, ekoloških materijala i postavljeni na drvenu podlogu. Kaširani papir starih novina, prirodno ljepilo od brašna i vode, pamuk i koji metar gušta - sve je to Glavatar. Originalan ukras za zid, maštovit poklon za dijete, neobičan dar za odrasle željne pokojeg skoka iz rutine, uniformiranih trendova, klasičnih poklona i uvriježenih simbola.

Etnografski muzej glavate će kapitalce izložiti kao vrijedan, kreativan i suvremen doprinos izložbi „O životinjama i ljudima“, koja nas vodi u kronološku šetnju burnog, znamenitog i neraskidivog odnosa između ljudi i životinja. Glavatari su tu da nas na značajan, osebujan i inspirativan način trznu u razmišljanju kako danas doživljavamo životinje i kako danas doživljavamo sebe, zajednicu i svijet koji nas okružuje. Lovimo li puškom ili idejom? Težimo li savezu ili zakonu jačega? I, naposljetku - želimo li da nas s naših zidova gleda život, ili smrt?

O autorici
Ana Grzunov rođena je 1982. godine u Zagrebu, gdje je, godinama kasnije, u jednu spojila svoje dvije velike ljubavi: onu prema umjetnosti i onu prema radu s djecom. Diplomirala je Predškolski odgoj na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.
S Dijanom Zorić osmislila je, osnovala i pokrenula Laboratorij zabave, suvremeni i interaktivni studio za učenje, igru i smijeh. Danas je njegova umjetnička direktorica, koja kontinuirano ( a suradnici bi rekli: i danonoćno) radi na osmišljavanju i provođenju umjetničkih, kreativnih sadržaja za polaznike i entuzijaste svih životnih dobi te dinamičnih, originalnih i posve neklasičnih programa edukacije za djecu vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta.

Laboratorij zabave će tijekom trajanja izložbe održati kreativne radionice za djecu i odrasle.

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 17,00 sati
  Subotom, nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.