<>

Izložba

Dječje igračke iz hrvatske baštine

15.12.2017. - 15.02.2018. Galerija Vjekoslav Karas Izložbe Projekt: Svijet igračaka Događanja Noć muzeja 2018
U Galeriji „Vjekoslav Karas“ u petak, 15. prosinca 2017. godine u 19:00 sati otvara se izložba Dječje igračke iz hrvatske baštine Etnografskog muzeja, Zagreb.

Izložba predstavlja bogatstvo i raznolikost dječjih igračaka u Hrvatskoj. Izložene igračke specifične su svojom izvornošću, rijetkošću, funkcijom i ljepotom, a izrađivane su od kraja 19. stoljeća.

Preko 300 predmeta iz Zbirke Etnografskog muzeja iz Zagreba izrađenih od drveta, keramike i šiblja, poput životinjskih likova, svirala, dječjeg namještaja, prijevoznih sredstva, keramičkih predmeta, alat iz majstorske radionice i vrlo rijetki dokumenti „Zadruge Vidovec“, te filmovi snimljeni u Stubičkom i Bistričkom Lazu, Tugonici, Turnišću, Mariji Bistrici, Gornjoj Stubici, Globočcu i Vidovcu kojima su predstavljeni majstori i radionice u kojima nastaju drvene i keramičke dječje igračke izloženi su na suvremen i atraktivan način. Na izložbi se djeca mogu igrati igračkama, slagati velike puzzle i crtati, ali i opipati materijale iz kojih su igračke nastale te se upoznati s postupcima izrade.

Izložba je nastala u sklopu projekta „Svijet igračaka“ Etnografskog muzeja, a s velikim uspjehom je gostovala u Lepoglavi, Slavonskom Brodu, Osijeku, Pazinu, Virovitici, Velikoj Gorici, Livnu u BiH, Požegi, Šibeniku i Dubrovniku.

Autorica izložbe je dr. sc. Iris Biškupić Bašić, a autorica likovnog postava i dizajna publikacija Nikolina Jelavić Mitrović. Kustosica gostovanja izložbe je Antonija Škrtić, a suradnici u edukativnom programu su Tatjana Tomičić Geršić i Karlo Mandić.
 • galerija postava
 • galerija otvorenja

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 17,00 sati
  Subotom, nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.