<>

Izložbe u muzeju

Projekt: Svijet igračaka

01.12.2012. - 02.06.2013. Etnografski muzej, Zagreb Izložbe Dječje igračke iz hrvatske baštine u Livnu Dječje igračke iz hrvatske baštine u Gradskom muzeju Virovitica Dječje igračke iz hrvatske baštine Dječje igračke iz hrvatske baštine Dječje igračke iz hrvatske baštine Dječje igračke iz hrvatske baštine Iz svijeta igračaka Poljske tradicijske dječje igračke Vlakovi za velike i male Igračka ima srce Dječje igračke iz hrvatske baštine Dječje igračke iz hrvatske baštine Hrvatske dječje igračke između tradicije i suvremenosti
Etnografski muzej u Zagrebu, jedan od naših najstarijih čuvara i promicatelja hrvatske narodne baštine, šest mjeseci bio je dom Svijetu igračaka. Predstavljene su dječje igračke kroz nekoliko izložaba, od kojih je središnja bila Dječje igračke iz hrvatske baštine, a pratile su je, uz brojna događanja, izložbe Iz svijeta igračaka, Poljske tradicijske dječje igračke te Igračka ima srce. Ovim izložbama željeli smo da naš muzej bude mjesto susreta svih ljubitelja dječjih igračaka i da u njima pobudi radost.

Dječje igračke iz hrvatske baštine
Iz svijeta igračaka
1. prosinca 2012. – 2. lipnja 2013.

Središnja izložba “Dječje igračke iz hrvatske baštine” u prizemlju muzeja prikazala je bogatstvo i raznolikost dječjih igračaka u nas, poput motiva i materijala od kojih su igračke rađene, načine izrade, alate, izrađivače i povijest. Na taj način izložba prezentira predmete specifične svojom izvornošću, rijetkošću, funkcijom, ali i ljepotom.
Najvećim dijelom izloženi su predmeti iz zbirke Etnografskog muzeja, poput igračaka koje su izradila djeca, sama ili potaknuta nastavnicima u školi, koristeći se materijalima iz prirode – drvom, kukuruzovinom, kestenom, orahom, kamenom.
Najbrojniji dio fundusa čine igračke koje su radili stanovnici pojedinih sela u organiziranim zadrugama, a za tržište, poput dječjih igračaka iz prigorskog sela Vidovca, Hrvatskog zagorja i Zelova u Dalmatinskoj zagori. Nažalost u Vidovcu i Zelovu igračke se više ne rade. Izrada se zadržala do današnjih dana na području Hrvatskoga zagorja, a upravo su te igračke posljednjih godina jedan od najatraktivnijih proizvoda narodnog rukotvorstva Krapinsko-zagorske županije. Njihov je izričaj nepromijenjen već generacijama pa su, zahvaljujući i toj činjenici, uvrštene na Popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara upisanih u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Na taj je način jedno od tradicijskih umijeća dobilo na važnosti i trajnoj zaštiti, a upisom Umijeća izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskoga zagorja na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2009. godine potvrđena je njihova važnost i vrijednost na svjetskoj razini.
Značajan dio izložbe je i multimedijska prezentacija izrade dječjih igračaka. Majstorske radionice na izložbi predstavljamo kratkim dokumentarnim filmovima snimanima u radionicama Hrvatskog zagorja i Prigorja, kao i u O.Š. Donja Stubica.

Kako bi posjetioci, a napose djeca, vidjeli i ljepote igračaka nekih drugih zemalja, u ostalim prostorima izložene su igračke iz fundusa muzeja, privatnih zbirki i Muzeja Zabawek i Zabawy iz Kielca u Poljskoj.

Na prvome katu postavljena je izložba “Iz svijeta igračaka”. Izložba prikazuje igračke izrađene od različiti materijala, kao što su plišane igračke nastale u malenim manufakturama ili danas već velikim tvornicama dječjih igračaka koje su se s vremenom razvile, poput najpoznatije europske, a možda i svjetske tvornice plišanih igračaka u Njemačkoj – “Steiff”. Izložene su još i metalne i mehaničke igračke. One su nastale po uzoru na drvene i papirnate, rađene krajem 19. stoljeća, prvo u malim kućnim radionicama u Njemačkoj, u blizini Nürnberga, a zahvaljujući industrijalizaciji njihova se proizvodnja širi i u druga njemačka središta. Poslije Prvoga svjetskog rata porastao je interes za metalne i mehaničke igračke te se proizvodnja razvija u Francuskoj, Engleskoj, Španjolskoj, čak i u Americi. Igračke su se na industrijski način izrađivale i u drugim dijelovima svijeta poput Japana, Indije i Kine. Pojavom plastičnih igračaka 70-ih godina 20. stoljeća opada interes za ovu vrstu igračaka. Danas je najveći proizvođač plastičnih igračaka Kina.
Na izložbi su prikazane igračke iz Češke, Njemačke, Poljske, Portugala, Slovačke, Slovenije, Švedske, Rusije i Ukrajine.
Posebnu skupinu čine olovni vojnici koji se čuvaju u Zbirci Etnografskog muzeja. Nekad su se izrađivali samo za vladare koji su, koristeći se njima, smišljali strategiju vojnih pohoda. Krajem 18. stoljeća započela je u Parizu organizirana proizvodnja olovnih vojnika. Danas se izrađuju i njima se “igraju” najčešće samo strastveni sakupljači.

Poljske tradicijske dječje igračke
6. prosinca 2012. – 6. ožujka 2013.

Izbor igračaka za izložbu “Poljske tradicijske dječje igračke” u Etnografskom muzeju u Zagrebu iz bogatog je fundusa Muzeja igračaka i igre iz Kielca (Muzeum Zabawek i Zabawy) koji broji preko 10.000 eksponata. Izložba obuhvaća dva načina izrade poljskih igračaka: tradicijske igračke iz sredinâ u kojima je i danas živa njihova proizvodnja i igračke nastale u zadrugama koje su se od 40-ih do 90-ih godina 20. stoljeća bavile njihovom proizvodnjom i bile su glavni proizvođač na poljskome tržištu.
Tradicijske dječje igračke imaju puno dužu povijest od zadružnih. Upravo su one stalna inspiracija ostalim proizvođačima igračaka. Prema riječima autorice izložbe i poljskog kataloga Anete Bąk: “Osnivanje zadruga za izradu igračaka u Poljskoj događalo se u teškim poslijeratnim vremenima obilježenim razdobljem krize, sivila i tuge. Igračke su u ono vrijeme bile ekskluzivna roba, otvarale su optimističan pogled u budućnost. Za odrasle su značile povratak u djetinjstvo, a kod djece su izazivale osmijeh na licu.” O zadružnim igračkama autorica piše: “Nakon rata, osim izrade tradicijskih igračaka, u Poljskoj se počela razvijati industrijska proizvodnja većih razmjera. Osnivale su se zadruge za izradu igračaka koje su djelovale od 1939. do 1990. godine.” Na izložbi su tako uz drvene tradicijske igračke izložene i metalne, mobilne, tokarene, plišane i krpene igračke.

Igračka ima srce
21. ožujka 2013. - 31. svibnja 2013.

Izložba koja je realizirana u suradnji s Radio Sljemenom i novinarkom Anamariom Šnajdar – “Igračka ima srce” – nije zamišljena kao muzejska prezentacija građe, već je riječ o izložbi uspomena onih koji su sačuvali iz djetinjstva svoje najdraže igračke i žele ih darovati ili pokazati na izložbi. Svi smo bili djeca, svi se sjećamo svojih igračaka, možda neki od nas još uvijek čuvaju igračke, priče vezane uz njih, stare fotografije, a drago nam je da i drugi vide kako smo se igrali. I upravo su stoga Radio Sljeme i Etnografski muzej u rujnu 2012. godine započeli višemjesečnu emisiju istoga naziva. Željeli smo približiti igračku svakom domu, svakom djetetu, i starom i mladom. Pričajući o igračkama iz Zbirke Etnografskog muzeja, o igračkama koje nastaju u majstorskim radionicama, o onima koje su izrađivala djeca, o keramičkim i drvenim dječjim igračkama, potakli smo mnoge slušatelje da potraže svoje igračke. Želja nam je bila da one dođu u muzej i možda u njemu pronađu novi dom. Ostat će kao trag jednoga vremena za nove generacije i njihove će priče biti zabilježene. Cilj nam je realizirati ovu izložbu u ožujku 2013. godine. Donesene i odabrane igračke, bez obzira ostaju li one trajno u zbirci ili se vraćaju vlasniku, naći će mjesto u njoj. Važno je da igračka ima muzejsku i kulturološku vrijednost. Izložba će se održati na drugome katu muzeja, nakon gostujuće izložbe o poljskim tradicijskim dječjim igračkama.

Izložbu prati i edukacijski program u muzejskoj pedagoškoj radionici. Uz čitanje priča o tradicijskim dječjim igračkama nastalima iz pera hrvatskih pisaca te uz lutkarske predstave o dječjim igračkama, nastalima u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka i Atelierom Krune Tarle, gostovanje izrađivača igračaka i prikaz izrade dječjih igračaka od drveta, gline i šiblja, kao i ostalih materijala iz prirode i druga događanja, nastojimo približiti igračku svim generacijama. Tijekom trajanja izložbe majstori će predstaviti svoj rad.

Muzejska suvenirnica obogaćena je i proširena novom ponudom proizvoda inspiriranih dječjim igračkama iz hrvatske baštine, poput nakita, razglednica, tekstilnih proizvoda i drugo.

Autorica projekta:
Iris Biškupić Bašić, viša kustosica
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Od 24. srpnja do 21. rujna 2021. godine:
  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subota: 10,00 - 13,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.