<>

Izložbe u gostima

Japan susreće Zagreb - međunarodni japansko-hrvatski susret umjetnika

10.09.2013. - 08.10.2013. Etnografski muzej, Zagreb
Izložba povodom 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Republike Hrvatske

Zbog ugleda i gospodarsko-političkog značaja Japana, uspostava diplomatskih odnosa 1993. godine bila je za Republiku Hrvatsku od iznimnog značaja. Tim događajem je Hrvatska mlada demokracija dobila važno priznanje. Uspostava diplomatskih odnosa omogućila je razvitak suradnje na svim područjima, napose na području kulture i umjetnosti. U okviru Međunarodnog japansko-hrvatskog susreta umjetnika, koji će se u Zagrebu održati u rujnu ove jubilarne godine i trajati mjesec dana, u Etnografskom muzeju bit će izložena umjetnička djela japanske moderne umjetnosti. Do sada smo organizirali i održali brojne izložbe, te se rado sjećamo mnogih prekrasnih trenutaka koje smo na njima doživjeli. I na ovoj će izložbi suvremeni japanski umjetnici svojim djelima osnažiti komunikaciju s Hrvatskom. Snažni dojmovi koje ostavlja japanska umjetnost zasigurno će se uz veliki interes proširiti i na cjelokupnu hrvatsku javnost.

Veliko je zadovoljstvo i čast što se izložba japanske umjetnost i, koju organizira YUBIDO, održava u hrvatskom glavnom gradu Zagrebu. Ova izložba javnosti u Hrvatskoj pruža jedinstvenu priliku da iz prve ruke upoznaju tradicionalnu i suvremenu umjetnost, kulturu, povijest te običaje Japana. Posebno smo radosni zbog činjenice da se izložba održava u povodu 20. obljetnice otvaranja japanske ambasade u Republici Hrvatskoj. Zagreb ima dodatnog razloga radovati se ovoj izložbi jer smo prije 2 godine slavili 30 godina postojanja partnerstva između Kyota i Zagreba. Od potpisivanja Ugovora o prijateljskim odnosima između Kyota i Zagreba u listopadu 1981. prijateljstvo i partnerstvo naših zemalja osnaženo je mnogim projektima na području kulture, obrazovanja, suradnje među sveučilištima, turizma i privrede.Tijekom našeg posjeta Kyotu, ponosnoj drevnoj japanskoj prijestolnici, bili smo oduševljeni bogatom kulturno-povijesnom baštinom te smo osjetili dubinu japanske suptilnosti i prekrasne harmonije na svakom koraku. U razgovorima s mnogim zanimljivim i dragim osobama otkrili smo mnogo detalja koji krase japanske inovacije ostvarene na temelju njihova znanja i tehnologije. S obzirom da je Kyoto proglašen "Gradom mira ", velika je čast što Zagreb ima priliku uživati u bliskom prijateljstvu i izgradnji prijateljstva s Japanom. Prisjetimo li se da je prošle godine "Creative Team", tim profesora i studenata zagrebačkog Sveučilišta, na prošlogodišnjem Toyotinom međunarodnom natjecanju ("Toyota International Concours") u Briselu osvojio prvu nagradu – tada su entuzijazam i pažnja kojima Zagreb susreće Japan, i obrnuto, potpuno razumljivi.

Organizator: Organizacijsko vijeće Međunarodnog japansko-hrvatskog susreta umjetnika
Suorganizator: Yubido Corporation
Potpora: Etnografski muzej, Zagreb
 • galerija postava
 • galerija otvorenja

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.