<>

Izložbe u muzeju

Voda - plavo zlato

18.05.2005. - 25.09.2005. Etnografski muzej, Zagreb
Izložba Voda – plavo zlato ostvarena je u suradnji Odsjeka za etnologiju / europsku etnologiju Sveučilišta u Bambergu, Fränkische Schweiz Muzeja iz Tüchersfelda i Etnografskog muzeja u Zagrebu.

Izložbom se žele prikazati brojna značenja koje voda ima u ljudskom životu. Svijet vode posjetiocima je predstavljen kroz sedam cjelina: Voda je život, Voda i krajolik, Iskorištavanje vode, Voda i svakodnevnica, Voda i pravo, Voda i duhovnost, Voda i razonoda.

Voda je jedan od najvažnijih elemenata na Zemlji, neophodan za život. Ona je glavno obilježje našeg “plavog planeta” i prekriva gotovo tri četvrtine Zemljine površine. Voda je u rosi i kiši, u morima, jezerima i rijekama, ona je temeljni element svih živih bića. Čak i tamo gdje je ima u izobilju, nije potpuno iskoristiva. Tek manje od 1% sve slatke vode na svijetu dostupno je ljudima za uporabu. Postanak prvih ljudskih nastambi i kultura veže se uz vodu, civilizacije su nastajale i propadale zbog načina njezina korištenja. Voda ne postoji u neograničenim količinama. Do 2050. godine polovina čovječanstva neće imati dovoljno vode za osnovne životne potrebe.

Zakoni o zaštiti vode i akcijski program Europske unije o podzemnim vodama nastoje provesti načelo održivog razvoja prema kojem svako korištenje ili utjecaj na podzemne vode mora trajno biti u skladu s okolišem.

Tijekom povijesti voda je bila element oko kojeg su se stvarale predodžbe vezane uz shvaćanja bolesti i zdravlja. Liječenje vodom složen je sustav koji podrazumijeva sklad između čovjeka i prirode. Diveći se vodi, čovjek joj je pripisivao božanska obilježja i prinosio žrtve, darivao i štovao izvore. I danas u pučkoj pobožnosti nailazimo na niz vjerovanja u kojima se isprepliću racionalni i simbolični elementi uporabe vode.

Voda je nadahnuće i pjesnička slika, metafora prolaznosti i promjene, simbol plodnosti i vječnog životnog ciklusa, čistoće, uništenja, ali i ponovnog rađanja.

2006. godine izložba je gostovala u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu.

Autori izložbe:
Barbel Kerkhoff-Hader, Rainer Hoffman, Aida Brenko i Mirjana Randić.
 • galerija postava

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.