Programi za odrasle

Svečano obilježavanje 100-te obljetnice Etnografskog muzeja

22.10.2019.
Obilježavanje 100-te obljetnice Etnografskog muzeja započelo je podnevnim svečanim programom u velikoj dvorani Hrvatske gospodarske komore. U proslavu velike obljetnice uvela nas je ravnateljica Goranka Horjan, a čestitke su uputili Veljko Mihalić, voditelj Odsjeka za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu Ureda za kulturu Grada Zagreba i Hrvoje Manenica pomoćnik ministrice kulture.

Proslava 100-te obljetnice bila je prilika da zahvalimo svima koji su pridonijeli da Etnografski muzej izraste u instituciju od nacionalnog značaja. Vanjskim suradnicima i kolektivima uručene su zahvalnice za dugogodišnju uspješnu suradnju kao i one za vrijedne donacije građe. Našim umirovljenim stručnim djelatnicima dodijeljene su zahvalnice za doprinos razvoju i vidljivosti Etnografskog muzeja, a pojedincima i institucijama priznanja za uspješnu suradnju i vrijedne donacije Etnografskom muzeju.

Renomirani glazbeni umjetnici vokalistica Zrinka Posavec i Mario Igrec na gitari, podarili su nam prelijepe obrade podravskih napjeva i svojom izvedbom uveličali našu svečanost. Kako i dolikuje rođendanskom slavlju, svečana sjednica povodom 100 godina EMZa završila je uz tortu i druženje.

NOĆ SALAMONA BERGERA

Povodom proslave 100-tog rođendana, Etnografski muzej želio je visokim uzvanicima i širokoj publici pružiti nov doživljaj muzeja. Posebno osmišljen program pod nazivom Noć Salamona Bergera (Salamon Berger, prvi ravnatelj Etnografskog muzeja popularizirao je našu nacionalnu kulturu na najvećim svjetskim izložbama od New Yorka, Londona, Pariza i drugdje) vratio nas je u 1920-e, u vrijeme osnutka Muzeja. Ravnateljica Goranka Horjan i prvi ravnatelj Salamon Berger kojega je “oživio” poznati zagrebački “lovac na antikvitete” Jura Gašparac predstavili su nam početke, ali i sadašnji trenutak te budućnost našeg muzeja.

Uz glazbu i ples posjetitelji su imali priliku sudjelovati u igri “Potraga za nestalim muzejskim predmetom” i, barem na jednu večer, postati poznati detektiv Hercule Poirot. Oni najuspješniji osvojili su i vrijedne nagrade: večeru za dvoje u hotelu Esplanade, privatnu pripovjedačku turu po Zagrebu s Purgericom, karte za GK Komediju, koncert Ansambla Lado te poklon paket Nestlé.

Sjajnu glazbu koja nam je dala ugođaj 20-ih godina majstorski su odsvirali: Bruno Philipp, Mario Igrec, Mladen Baraković, i Hrvoje Galler.

Etnografski muzej zahvaljuje tvrtki Prokotip na suradnji u organizaciji događaja i igre.

Proslava je u sjajnom ugođaju trajala do kasno u noć, a kako je bilo slikovito, govori čestitka Barbare i Darija :
Divan muzej, divno događanje, prelijepo iskustvo! Hvala Salamonu Bergeru i Etnografskom muzeju!
 • galerija otvorenja

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.