Tečaj

Zagreb - Sahađa - kazalište kao kreativan životni proces

12.04.2016. Etnografski muzej, Zagreb
Zagreb - Sahađa - kazalište kao kreativan životni proces

Radionica s Arkom Mukhopadhjajem

Etnografski muzej | 12. travnja 2016. | 17.00


Dan prije izvedbenoga nastupa u Etnografskom muzeju s predstavom inspiriranom vječnim Hamletom i Shakespearom povodom 400. obljetnice Shakespearove, glumac Arka Mukhopadhyay održat će radionicu inspiriranu sahađom. Radionica je otvorena za sve, a priloge umjetnik skuplja po principu donacija.

Sahađa (sahaja) znaći jednostavnost ili prirodnost. Mnoge duhovne i mistične škole Indije koriste ovaj termin za opisivanje oslobođene svijesti. Inspirirana ovim tradicijama, sahađa je program učenja koji koristi alatke i tehnike psihofizičkog teatra (kazališta) / fizički osviještene izvedbe kako bi stvorio prostor za istraživanje unutrašnjih i vanjskih prostora te njihovu korelaciju.

Što?
Sahađa je prostor za stjecanje stanja jednostavnosti gdje se možemo susresti s drugima bez osuda i pretencija i gdje možemo pristupiti vlastitom intimnom, sretnom i kreativnom sebi. Zasniva se na sahrdaji te performativnom trening pristupu Arke Mukhopadhjaja.

Kako?
Kroz disanje i osvještavanje, jednostavne aktivnosti poput gledanja i hodanja, nježnih ritmičnih pokreta, dodira, grupne dinamike i organske upotrebe glasa doživljavamo nestanak inibicija a samim time otvaranje našeg tijela i uma.

Za koga?
Za sve iznad 18 godina. Iako je ovo radionica fizičkog teatra, nije namijenjena isključivo profesionalnim glumcima i ne zahtijeva prijašnje iskustvo. Radionica je otvorena za sve starije od 18 godina koje zanima istraživanje korelacija između tijela, uma i duha te preispitivanje prirode spoznaje i kreativnosti na način koji je ujedno i blag koliko i dubok.

Voditelj:
Arka Mukhopadhjaj je učitelj, nezavisni istraživač koji svoj rad temelji na nekoliko izvedbenih, borilačkih, obrendih i duhovnih metoda djelovanja, a koje mu služe za stvaranje cjelovite organske prisutnosti. Njegov ga je rad, izvedbeni i učiteljski,poveo na putovanje diljem Indije i Azije. 2009. je nastupio na festivalu FAKI u Zagrebu, a sa solo nastupom “If It Be Now - Fragments and Impressions of Hamlet", nedavno je bio u Španjolskoj i Grčkoj.

Cijena: Donacija po vlastitoj procjeni za troškove voditelja.
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T +385 (0)1 4826 220
  F +385 (0)1 4880 320
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subota - nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.