<>

Događanje

Predstavljena nova ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu, Goranka Horjan

15.07.2015. Etnografski muzej, Zagreb
Na konferenciji za medije, održanoj 15.7. 2015. u Etnografskom muzeju, Goranka Horjan, nova ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu, predstavila se novinarima kratkim osvrtom na svoje impresivno iskustvo u području muzejske djelatnosti kao i na programe koje planira ostvariti u budućnosti.

Goranka Horjan je bila dugogodišnja ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, vodila je i završila projekt izgradnje i opremanja Muzeja neandertalaca u Krapini, muzeološku koncepciju Dvora Veliki Tabor, a njezina prijava projekta Studija Galerije A. Augustinčića nakon uspješne evaluacije iz EU fondova dobila više od 20 milijuna kuna. Predsjednica je Europskog muzejskog foruma od 2012. i članica Izvršnog odbora Svjetske muzejske organizacije ICOM-a.

Proteklih 25 godina na čelu Etnografskog muzeja bio Damodar Frlan. Goranka Horjan je izabrana između četvoro kandidata, a imenovana je na prijedlog Upravnog vijeća Etnografskog muzeja.

Nova ravnateljica je ocijenila kako će joj biti izazov voditi muzej, s obzirom na njegov veliki, a dosad neiskorišten potencijal, a posebice u današnje vrijeme koje nije naklonjeno baštinskim ustanovama.

“Pokušat ću svojim radom i programima pokazati da vrijedi uložiti u baštinu, jer sve što se uloži mora se i vratiti, možda ne izravnim financijskim povratima, već učinkom na gospodarstvo i razvoj Zagreba koji bilježi sve veći broj turista, riječi su ravnateljice Horjan.

Kao prvi potez najavila je detaljnu analizu stanja i postavljanje prioriteta, vidjeti gdje je hitna mogućnost poboljšanja kako bi se povećao prihod. Ostvarenje rezultata vidi u timskom radu, promjeni načina poslovanja i politike kuće, povezivanju s kulturnim turizmom i srodnim ustanovama. "Trebat će jako puno truda, rada, timskog duha i volje da se trend pada iz zadnje dvije godine zaustavi i da se počne kretati u drugom smjeru", dodala je.

Gorući problem je i obnova zgrade, pa se uzda na razumijevanje Ministarstva kulture i Grada Zagreba, s obzirom na ugroženost vrijedne građe, više od 80 tisuća predmeta, krov koji prokišnjava i vlažne tavane u kojima se ona čuva. "Bilo bi fantastično kada bi muzej stotu obljetnicu 2019. dočekao u novom ruhu", naglasila je.

Prvi sastanak s cijelim kolektivom bio je ugodan, korektan, većina joj je poželjela dobrodošlicu i izrazila želju za uspješan rad. “Ne moram biti osoban izbor svakog pojedinca, nužan je profesionalan odnos i nema razloga da ne surađujemo dobro, to su profesionalci koji shvaćaju da moraju raditi u interesu kuće, a prijateljski odnosi nisu prepreka za profesionalan pristup radu, moralno i etičko ponašanje prema struci i kući u kojoj se prima plaća. Kolektivna inteligencija zaposlenih mora dobiti novi polet i shvatiti da posluju u okruženju koji danas zahtjeva puno veći angažman, očekujem kreativne prijedloge za programe usmjeren na korisnike”, napomenula je.
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.