Događanje

Europska baštinska alijansa uspješno izlobirala Rezoluciju o važnosti baštine u Europskom parlamentu

08.09.2015.
Prošli tjedan su članovi Europskog parlamenta na svojoj sjednici 8. rujna 2015. i službeno prepoznali ključnu ulogu baštine u Europi i mogućnosti koje ona nudi za ekonomiju i razvoj zemalja članica usvojivši Rezoluciju koja poziva na implementaciju integriranog pristupa prema europskoj kulturnoj baštini. Rezolucija je usvojena s ogromnom većinom glasova (613 glas za, 70 protiv i 19 suzdržanih).

Članica alijanse, Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu i predsjednica Europskog muzejskog foruma, istaknula je kako je to potvrda da se uporan rad isplati i da je ujedinjenje najvećih baštinskih organizacija u Europi predvođenih Europom Nostrom počelo davati rezultate. Naglasila je kako je Alijansa započela svoja okupljanja upravo u Hrvatskoj pod okriljem događanja Najbolji u baštini u Dubrovniku, a zatim su uslijedili okrugli stolovi i susreti s predstavnicima Europske komisije u Bruxellesu, da bi krajem listopada 2014. članovi Alijanse dostavili i svoja očitovanja na Strategiju 2020 u ukazujući na nedovoljnu zastupljenost kulturne baštine, a posebno muzeja, kao jednog od najvažnijih resursa koje Europa ima.

Tijekom prošlotjedne rasprave koja je prethodila glasovanju u Europskom parlamentu, izvjestiteljica Mircea Diaconu, navela je kako je taj izvještaj sredstvo kojime će se „uvjeriti političke autoritete o važnosti kulturne baštine“. Predsjednica Komiteta za obrazovanje i kulturu, Silvia Costa, također je spomenula značaj komuniciranja s Europskom komisijom kako bi se osigurali daljnji pomaci u području, o čemu Alijansa kontinuirano vodi brigu. EU povjerenik Tibor Navracsics, rekao je kako Europska komisija dijeli mišljenje s Alijansom da su „podrška i promocija kulturne baštine kroz integrirani pristup od presudne važnosti“.

„Upravno je integrirani pristup nešto što će i hrvatski muzeji imati priliku iskusiti kao prioritet u oblikovanju projekata koji će se takmičiti za sredstva iz EU fondova na natječaju čije se objavljivanje očekuje u listopadu 2015.“ kazala je G. Horjan i izrazila spremnost Etnografskog muzeja da zajedno s partnerima izradi aplikaciju za projektnu dokumentaciju koja je nužan preduvjet za obnovu ovog muzeja s fantastičnim potencijalom koji je danas na žalost u zapuštenom stanju i očajnički treba veliku financijsku „injekciju“.

„Rezolucija koja je netom usvojena planira 2018. godinu proslaviti kao Europsku godinu kulturne baštine, a budući da Etnografski muzej 2019. slavi 100. obljetnicu radovi na novom postavu bili bi najbolji mogući poklon“ istaknula je ravnateljica Horjan.

***
Na fotografiji - Sastanak predstavnika Europske Alijanse u prostorima EU Komisije u Bruxellesu: Goranka Horjan u društvu sa Placidom Domingom, predsjednikom “ Europe Nostre”

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.