<>

Događanje

Ceremonija čaja

21.03.2015. Etnografski muzej, Zagreb
U subotu 21. ožujka s početkom u 14:00 sati Veleposlanstvo Japana u suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu organiziralo je ceremoniju čaja.

Ceremonija čaja duboko je ukorijenjena u zen budizam, a karakteriziraju je unutrašnji mir i gostoljubivost. Pri tom jednostavnost i elegancija postupka naglašavaju te vrline. Ceremoniju čaja predstavila je majstorica Soyu Murakami iz Urasenke škole čaja.

***
Japanska ceremonija čaja je jedna od najpoznatijih i najprepoznatljivijih oblika japanske kulture. Uključuje različite elemente poput umjetnosti, duhovnosti, filozofije, zajedništva i gastronomije.

Čaj su u Japan donijeli zen svećenici pa stoga zen budizam ima snažan utjecaj na ceremoniju čaja. Japansci su usavršili postupak pripravljanja i posluživanja čaja, a postupak je postao poznat kao „cha-do“ ili „put čaja“. Ceremonija čaja obogaćuje duh i um zajedničkim uživanjem u čaju i međusobnim poštovanjem onih koji ga piju.

Unutrašnji mir i gostoljubivost važne su karakteristike, a jednostavnost i elegancija postupka naglašavaju te vrline. Tijekom ceremonije čaja razgovor je sveden na minimum, i u pravilu je vezan uz sam čaj.

***
o majstorici čaja:
Yumiko (Sôyu) Murakami je majstorica čaja škole Urasenke. Ceremoniji čaja od djetinjstva podučavala ju je majka, koja je također bila majstorica Urasenke škole. Danas vodi Gradsku visoku školu čaja Den-en-chôfu u Tokiju, a uz to podučava čajnu ceremoniju u sklopu Japanske vanjskotrgovinske organizacije (JETRO) u Njemačkoj. Kao predsjednica neprofitne organizacije Nihon denotô bunka no kai (Udruga tradicionalne japanske kulture) radi na širenju tradicionalne japanske kulture.

Pročitajte više
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.