Izložba

Kako te mijenja maska?

03.11.2017. - 03.12.2017. Muzej Sinjske alke Izložbe Kako te mijenja maska? Projekti Karneval Kralj Europe 2 / Carnevale re d’Europa 2 (2010.-2012.)
Istraživanje pokladnih običaja Dida iz Kamšenice, odnosno mačkara iz Gljeva bilo je realizirano 28.1.2012. u okviru projekta Karneval Kralj Europe II, koji je financirala Europska unija u sklopu programa Kultura 2010-2012. Cilj projekta, bio je utvrditi i istražiti zajedničke korijene europskog karnevala u sklopu zimskih obreda plodnosti koji se još uvijek održavaju u velikom broju ruralnih i postruralnih zajednica u Europi.

Europski karneval ima korijene u širokoj lepezi zimskih pučkih maskiranja. Naime, zima je svugdje godišnje doba rituala, za razliku od ljeta, koje je, dakako, razdoblje poljodjelskih radova. I danas u selima većeg dijela Europe, prepoznajemo tragove pradavnoga i dalekog rituala nadahnutoga zemljoradničkom magijom, složenog obreda koji se održavao kako bi usjevi dobro rodili, kako bi se ohrabrila i potaknula seksualnost i poboljšala plodnost te da bi se potaknula obnova vremena i povratak razdoblja rasta. Preostale tragove tih drevnih rituala uz nove interpretacije prepoznajemo i kod mačkara cetinskoga kraja.
Tijekom istraživanja prikupiljeni su predmeti za muzejsku zbirku, ali i audiovizualna građa (fotografije i videomaterijal) kojima smo zabilježili današnje oblike pokladnih ophoda mačkara cetinskog kraja. Ta građa ima neprocjenjivu vrijednost u istraživanju i bilježenju pokladnih običaja kao izričaja materijalne i nematerijalne baštine. Prikupljena je građa izuzetno vrijedna zbog mogućnosti nove interpretacije muzejskih predmeta i njihove kontekstualizacije s današnjim vremenom i suvremenim trendovima karnevala.

U izložbi su predstavljene su maske i kompletna oprema likova Dida s Kamenščice iz Gljeva kod Sinja koje smo kontekstualizirali s filmom Mačkare iz Gljeva, Michele Trentinija iz Etnografskog muzeja Trentina iz San Michelea u Adigeu iz Italije. S obzirom na zanimljivost izložene građe vjerujem da će ona potaknuti posjetitelje na „istraživanja“ u izložbi i da će naučiti kako ih mijenja maska.

U sklopu izložbe Ethnografskog muzeja predstavili smo radove studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF-a) smjera Dizajna mode i Obrtničke škole za osobne usluge (kozmetičara i frizera), koji su bili posebno osmišljeni uz izložbu Kako te mijenja maska. Ti projektom ostvarena je kreativna suradnja između Etnografskog muzeja, TTF-a i Obrtničke škole za osobne usluge (kozmetičara i frizera) u kojoj su učenici i studenti tijekom jednog semestra inspirirani likom „Dida s Kamešnice“ izrađivali skice i modele. Njihovi radovi bili su izloženi na izložbi i predstavljeni publici na modnoj reviji. Usto, učenici i studenti imali su priliku upoznati se s procesom nastanka modne revije (od ideje do realizacije). U projektu je sudjelovalo 36 studenta Dizajna mode i 14 učenika Obrtničke škole za osobne usluge (kozmetičara i frizera).

Uz izložbu organizirali smo niz aktivnosti koje su bile usmjerene prema djeci predškolske i školske dobi, te obiteljima. U suradnji s kreativnim sektorom s područja modnog dizajna bio je osmišljen dio izložbe Probaj odijelo i postani Dida koje je dizajnirala Lidija Fištrek, te radionice u kojima su polaznici aktivno sudjelovali u osmišljavanju svoje maske koju su kreirale invovativnom tehnikom nanošenja šminke vizažistice.

dr.sc.Zvjezdana Antoš
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 17,00 sati
  Subotom, nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.