Izložba

Izgubljeno i nađeno - indonezijsko kazalište svitaka

25.01.2017. - 02.04.2017. Etnografski muzej, Zagreb Događanja Noć muzeja 2017 Edukacija Suvremeno kazalište svitaka s otoka Jave Kazalište svitaka wayang beber Javanska kultura i umjetnost Indonezijska bajkopričaonica
Poštovani posjetitelji,

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe Izgubljeno i nađeno: indonezijsko kazalište svitaka uz tradicionalni javanski ples i glazbeni nastup u srijedu, 25. siječnja 2017. godine u 19 sati.

Izložba predstavlja rezultat etnografskog istraživanja dviju kulturnih antropologinja o indonezijskom tradicijskom kazalištu svitaka - wayang beber. Autorice izložbe, Marina Pretković i Tea Škrinjarić, provele su istraživanje na otoku Javi u selima Gedompol i Gelaran, gdje se čuvaju jedina dva preostala seta originalnih wayang beber svitaka. Kako se radi o usmenoj predaji, podaci o povijesti ovoga kazališta vrlo su rijetki i nepotpuni, a u brojnim navodima wayang beber se opisuje kao već izumrla i davno izgubljena kulturna praksa. Ipak, mladi umjetnici nisu izgubili interes za wayang beber već, naprotiv, smišljaju različite umjetničke projekte kojima ga oživljavaju. Na izložbi su, uz tradicionalno kazalište svitaka, predstavljena i tri umjetnička kolektiva koja su trenutno najangažiranija na otoku Javi u organizaciji događanja kojima promoviraju wayang beber kazalište.

Za vrijeme terenskog istraživanja, autorice su razgovarale s umjetnicima, obrtnicima, performerima, lokalnim stanovništvom, pripovjedačima i drugim istraživačima te pratile njihove aktivnosti vezane uz revitalizaciju wayang bebera. Tako će na izložbi posjetitelji moći pogledati brojne fotografije i video materijale vezane uz suvremeni i tradicionalni stil izvedbe predstava, oslikane svitke te tradicijsku odjeću vezanu uz wayang beber predstave. Kao svojevrsni kutak za one koji žele znati više, u okviru izložbe nalazi se i mala čitaonica s dodatnim materijalima o wayang beber kazalištu i javanskoj kulturi, također prikupljenima na terenu.
Posjetitelje također očekuje i bogat popratni program. Na otvorenju i tijekom manifestacije „Noći muzeja 2017.“ posjetitelji će moći vidjeti plesne i glazbene nastupe, a tijekom trajanja izložbe očekuju ih tečaj indonezijskog jezika, prezentacija indonezijske kuhinje te radionice izrade svitaka i osmišljavanja priče za djecu. Također, autorice će održati seriju predavanja o javanskoj umjetnosti i kulturi, putovanju i istraživanju na Javi te o wayang beber kazalištu.

Izložba je nastala u suradnji s Etnografskim Muzejem Zagreb, pod vodstvom više kustosice Marije Živković, i s Veleposlanstvom Republike Indonezije u Zagrebu te uz potporu Sveučilišta u Oxfordu (trošak putovanja), Beasiswa Unggulan istraživačke stipendije indonezijskog Ministarstva kulture i obrazovanja, Asvinia Travel Services i brojnih donatora u okviru Crowdfunding kampanje.

O autoricama:

Tea Škrinjarić (Sisak, 1990.) prvostupnica je menadžmenta u kulturi i magistra etnologije i kulturne antropologije. Dobitnica je stipendije indonezijske vlade Darmasiswa 2014 u okviru koje je inicirala pokretanje međunarodnog istraživačkog projekta „Wayang beber na Javi“. Bavi se snimanjem dokumentarnih filmova i sudjelovala je u brojnim filmskim radionicama. Njen najnoviji dokumentarni film o izradi gonga „Making of Slendro Limo“ prikazan je na međunarodnim filmskim festivalima (u Nizozemskoj, Bosni i Hercegovini, Kanadi, Austriji). Predsjednica je udruge AngArt.

Marina Pretković (Zagreb, 1988.) magistra je povijesti umjetnosti te etnologije i kulturne antropologije. Glavni istraživački fokus joj je zaštita i interpretacija kulturne i umjetničke baštine te je godinu dana radila je u Ministarstvu kulture RH u Upravi za zaštitu kulturne baštine. Dobitnica je stipendije indonezijske vlade BSBI 2015 u okviru koje se bavila istraživanjem indonezijske kulture i umjetnosti. Bavi se crtanjem i sudjelovala je u raznim kreativnim radionicama. Potpredsjednica je udruge AngArt te članica udruge ASIFA Hrvatske.

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Od 24. srpnja do 21. rujna 2021. godine:
  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subota: 10,00 - 13,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.