Izložba

Dim - priča o duhanu

04.11.2017. - 10.02.2018. Muzej Staro selo Kumrovec Izložbe Dim - priča o duhanu
Nakon Virovitice, Koprivnice i Splita izložba „Dim – priča o duhanu“, autorice Marije Živković, gostuje u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec.

Izložba je konciprana prema cjelinama: Kratka povijest duhana u kojoj se obrađuje značenje duhana u pretkolumbovskoj Americi te njegovo širenje diljem svijeta; u cjelini Herba fiscalis prikazana je gospodarsku važnost duhana za tradicijsko gospodarstvo kao i za državne blagajne. Pušački pribor iz fundusa Etnografskog muzeja obuhvaća glinene lule koje su se izrađivale u Zelovu kraj Sinja, unikatne lule suvremenog zagrebačkog majstora, ali i japanski kiseru te kinesku vodenu lulu. Pomodnosti u načinima uživanja duhana odražavaju nastojanja elita da se ritualima koji su pratili šmrkanje duhana ili pušenje lule odijele od običnog puka. Cjeline Cigarete reklamnim jezikom i Cigarete na filmu govore o nedavnoj prošlosti u kojoj je cigareta odigrala glavnu ulogu. Zadnja tema su zabrane konzumiranja duhana kroz povijest – od smrtnih kazni do konačnih znanstvenih dokaza o štetnosti duhanskih proizvoda.

Otvorenje izložbe je 4. 11. 2017. u 10.30 nakon čega će posjetitelji moći vidjeti kako se izrađuje zelovska glinena lula te drveni kamiš i cigalin. Taj će tradicijski obrt predstaviti Ivan Delaš koji je posljednjih godina obnovio proizvodnju lula sa željom za revalorizacijom tradicije izrade lula i plasiranjem proizvoda na suvenirsko tržište.
  • galerija

Kontakt

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb

T+385 (0)1 4826 220
E emz@emz.hr

Radno vrijeme

Utorak - petak: 10,00 - 17,00 sati
Subotom, nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

Ulaznice

CIJENA ULAZNICE

Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
40 kuna

GRATIS ULAZNICE

Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

Radionice

Radionice iz redovne ponude:
Djeca: 15 kuna
Odrasli: 25 kuna
Obiteljska: 40 kuna

Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Stručna vodstva

Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
Na engleskom jeziku: 150 kuna

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Pristup

Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.