<>

Izložbe muzeja

Crveni pijetao – crna kokoš: kultovi plodnosti, obredi, običaji i vjerovanja

07.02.2019. - 07.04.2019. Etnografski muzej, Zagreb Edukacija Seksualnost u pučkoj tradiciji


U četvrtak, 7. veljače 2019. godine, u Etnografskom muzeju, Zagreb otvorena je gostujuća izložba Muzeja Makedonije i Arheološkog muzeja u Skopju, „Crveni pijetao – crna kokoš: kultovi plodnosti, obredi, običaji i vjerovanja“.

Оpstanak čovjeka uvijek je neposredno vezan uz prirodu i njenu nepredvidljivost. S potrebom da stvori stabilnu egzistenciju, čovjek inicira niz aktivnosti koje bi trebale omogućiti sigurno sučeljavanje sa sušama, nestašicom hrane, bolestima, smrti, itd. Stalno ponavljanje takvih simboličkih aktivnosti, dovelo je do pojave raznih obreda i kultova. Obredi predstavljaju ritualiziranu koreografiju kultova koji su, pak, često koncentrirani na obožavanje konkretnih mitskih likova, predaka, božanstava, duhova ili totemiziranih životinja. Neki od njih su usmjereni prema određenim vitalnim funkcijama ljudskog tijela. Među njima su kultovi plodnosti koji se, zapravo, temelje na nužnoj biološkoj reprodukciji.

Izložba „Crveni pijetao – crna kokoš: kultovi plodnosti, obredi, običaji i vjerovanja“ ima za cilj napraviti dijakronijski presjek ovih obreda i predstaviti način na koji oni funkcioniraju od prapovijesti do danas. Njezina središnja točka su najrazličitije vrste arheološkog i etnološkog kulturnog nasljeđa koje u sebi sadrže elemente tjelesnoga i seksualnosti, a time i plodnosti. Pored prapovijesnih figurica, antičkih posuda i svjetiljki, koje predstavljaju arheološku manifestaciju ovih kultova, izložba sadrži mnoštvo predmeta koji su dio karnevala, vjenčanja i ostalih obreda prijelaza, karakterističnih za Makedonce u zadnjih nekoliko stoljeća. Izlaganjem maski, obrednih rekvizita, dijelova nošnji, narodne poezije, fotografija i video isječaka, prikazano je bogatstvo i varijacije kultova plodnosti, kao i kultna mjesta koja i danas predstavljaju obredna središta gdje se stimulira plodnost ljudi, životinja i biljaka.

Ovom izložbom muzeji u suradnji daju svoj doprinos uspješnom nastavku kulturne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Makedonije. Realizaciju su omogućili Ministarstvo kulture Republike Makedonije, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

Autor izložbe: Jovan Šurbanoski
Koautori: Jasemin Nazim, Aleksandra Papazovska, Vladimir Bocev
Likovni postav: Jovan Ivanovski
Grafičko oblikovanje: New Moment, Skopje

Izložba ostaje otvorena do 7. travnja 2019. godine.

Sadržaj izložbe dijelom nije prikladan za osobe mlađe od 15 godina.
  • galerija postava
  • galerija otvorenja

Kontakt

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb

T+385 (0)1 4826 220
E emz@emz.hr

Radno vrijeme

Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
Subotom: 10,00 - 14,00 sati
Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

Ulaznice

CIJENA ULAZNICE

Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
40 kuna

GRATIS ULAZNICE

Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

Radionice

Radionice iz redovne ponude:
Djeca: 15 kuna
Odrasli: 25 kuna
Obiteljska: 40 kuna

Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Stručna vodstva

Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
Na engleskom jeziku: 150 kuna

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Pristup

Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.