<>

Izložbe u muzeju

Božić nacionalnih manjina

28.11.2015. - 10.01.2016. Etnografski muzej, Zagreb Događanja Događanja uz izložbu Božić nacionalnih manjina
Etnografski muzej u Zagrebu nezaobilazna je destinacija u kojoj se osim prezentirane nacionalne tradicijske kulture, posjetitelji mogu susresti i s multikulturalnim sadržajima i događanjima koji imaju ključnu ulogu u izgradnji duha uzajamnog razumijevanja, uvažavanja, tolerancije i prihvaćanja različitosti. Ovakav dijalog kulture doprinosi razvoju grada Zagreba, a time i Republike Hrvatske. Muzej se uključuje kao sudionik u živoj kulturnoj razmjeni, a zajedništvo pruža mogućnost, kako manjinskim zajednicama u Hrvatskoj tako i hrvatskim zajednicama u drugim zemljama, da na određeni način osnaže međusobne veze.

U izložbi Božić nacionalnih manjina prezentirani su predmeti vezani uz božićne običaje nacionalnih manjina u Hrvatskoj (Austrijanci, Albanci, Bošnjaci, Bugari, Crnogorci, Česi, Mađari, Makedonci, Nijemci, Talijani, Poljaci, Rusini, Rusi, Ukrajinci, Slovaci, Slovenci, Srbi) dok središnji okrugli stol simbolično predstavlja zajedništvo koje sve njih povezuje u obitelj okupljenu za božićnim stolom u Zagrebu.

Svaka od nacionalnih manjina sama je odabrala čime se želi identificirati i što smatra svojom posebnošću pa tako možemo vidjeti brojne varijante božićnog kruha, kolača ili vrsta hrane spravljane samo za Božić. Za ovu priliku Hrvatska radiotelevizija, i urednica emisije “Prizma – multinacionalni magazin” Daniela Draštata, Muzeju je ustupila dokumentarne priloge koji živo prikazuju božićne običaje manjina u Hrvatskoj.

Udruge nacionalnih manjina predstavit će se posjetiteljima kroz radionice tradicijske kuhinje, izrade nakita i koncerte.

Autorica projekta i koordinatorica: Mirjana Drobina

Autor izložbe i kataloga: Filip Škiljan
  • galerija postava
  • galerija otvorenja

Kontakt

Etnografski muzej
Trg Mažuranića 14
10000 Zagreb

T+385 (0)1 4826 220
E emz@emz.hr

Radno vrijeme

Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
Subotom: 10,00 - 14,00 sati
Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

Ulaznice

CIJENA ULAZNICE

Odrasli individualno: 20 kuna
Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
10 kuna
Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
40 kuna

GRATIS ULAZNICE

Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

Radionice

Radionice iz redovne ponude:
Djeca: 15 kuna
Odrasli: 25 kuna
Obiteljska: 40 kuna

Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Stručna vodstva

Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
Na engleskom jeziku: 150 kuna

Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

Pristup

Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.