<>

Gostujuća izložba u prostoru Etnografskog muzeja

Šeširi iz privatne kolekcije Đurđe Tedeschi - Memories Are Made Of This

15.11.2019. - 10.01.2020. Etnografski muzej (Zagreb) Izložbe "Kapa dolje!" Priča o (ne)pokrivanju glave
Šeširi iz privatne kolekcije Đurđe Tedeschi
Memories Are Made Of This

(15. studenog 2019. ‒ 10. siječnja 2020.)

Izložba pod nazivom „Memories Are Made Of This – Šeširi iz privatne kolekcije Đurđe Tedeschi“ otvara se u petak 15. studenoga u 19 sati u Etnografskom muzeju u Zagrebu na Trgu Mažuranića 14.

To je ujedno posljednja u nizu priča o (ne)pokrivanju glave studijskoga projekta Kapa dolje! povodom 100-te obljetnice Etnografskoga muzeja kojim se istraživala društvena i muzeološka povijest oglavlja. Različitim pokrivalima iz bogatoga fundusa nastoji se prikazati kako su se mijenjale prakse u muzeološkim pristupima, stavovi prema pokrivanju glave u zajednicama diljem svijeta te načini izrade i oblikovanja šešira sve do današnjih dana.

Interes prema suvremenoj kulturi nošenja šešira spojio je kustosice muzeja s najpoznatijom hrvatskom damom u šeširu ‒ Đurđom Tedeschi. Razgovori tijekom kojih je gospođa Tedeschi hrabro otvorila vrata svojega doma muzejskoj ekipi u suradnji s njezinim višegodišnjim suradnikom, dizajnerom Silviom Vujičićem, rezultirali su idejom o intimnoj izložbi koja bi predstavila kolekciju pomno stvaranu dugi niz godina. Impresivni šeširi na prvi pogled potvrđuju kako ih je odabirala jedna osoba, ali i činjenicu kako stil ne dolazi s potpisom. Njezin dar za prepoznavanje komada koji s vremenom dobivaju sve veću vrijednost jednako je vidljiv na šeširima iz poznatih dizajnerskih kuća poput Cardina, Yamamota, Saint Laurenta i drugih, kao i na šeširima pronađenim u antikvarijatima. Cvjetne kitice i ukrase za šešire traži na pariškom Clignancourtu kao i na zagrebačkom Britancu.

Mnogi modni dizajneri smatraju kako je outfit bez šešira nepotpun. Do 1960-ih nošenje šešira bilo je propisano društvenom etiketom. Za Đurđu Tedeschi to je dio svakodnevnoga života i odjevnoga rituala koji je (p)ostao njezin osobni izraz. Uz mnoga modna priznanja dokazuje to i ovogodišnja nagrada Elle style u kategoriji ikona stila.

Gospođa Tedeschi ne odnosi se prema šeširima na strogo kolekcionarski način. Ona ih kroz život nosi, gubi u selidbama, posuđuje ili pak poklanja. Svaki šešir u njoj proustovski potiče određena sjećanja te je postao simbol i dio intimne antologije datuma, osoba, mjesta, iluzija i priča. Tijekom pripreme izložbe šeširi nisu datirani prema dizajnerskim kolekcijama, već prema sretnim, bitnim ili pak tužnim događajima u njezinom životu. Upravo stoga je kao dio naslova odabran citat pjesme Deana Martina Memories…

Njezina je želja da pravi protagonist izložbe bude šešir kako bi se potaknuo njegov povratak u modu, ali i očuvali tradicijski i umjetnički obrti. Naime pravi je šešir uvijek ručno izrađen. Suradnja Đurđe Tedeschi i Etnografskoga muzeja dobar je primjer već usvojenih trendova u svjetskim muzejima koji na taj način izlaze iz uobičajenih praksi tumačenja predmeta i društvenih pojava u komunikaciji s publikom. Premda je fenomen mode sve više u fokusu društvenih znanosti, ona nikad nije bila više kritizirana negoli danas. Možda je upravo sad pravi trenutak da navratimo u muzeje i da se osvrnemo u prošlost kako bismo se prisjetili zaboravljenih vještina i već postignutih standarda kvalitete na tom području.

Izložba ostaje otvorena do 10. siječnja, od utorka do petka od 10 do 18 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati.

Autori:

Autorice koncepta: mr. sc. Aida Brenko, muzejska savjetnica; Mareta Kurtin, kustosica; Vesna Zorić, muzejska savjetnica
Autori izložbe: Mareta Kurtin, Silvio Vujičić
Autor likovnog postava: Silvio Vujičić
Foto: Nina Koydl
 • galerija postava
 • galerija otvorenja

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.