<>

Izložbe u gostima

Čovjek i more: ribarstvo

09.07.2015. - 30.10.2015. Etnografski muzej, Zagreb Izložbe Ponesi more
U Etnografskom muzeju će se od 9. srpnja do 30. listopada ove godine moći posjetiti gostujuća izložba naziva Čovjek i more: ribarstvo. Autorska izložba kustosice Ivane Vuković iz Etnografskog muzeja Split ukazuje na bogatstvo i ljepote Jadranskog mora i dalmatinskog prostora kroz priču o ribarstvu kao jednoj od tradicijskih grana gospodarstva čija je povijest i važnost na našim područjima od neizmjerna značaja.

Izložba progovara o važnim temama vezanim uz mediteransko, u širem, i dalmatinsko u užem smislu, tradicijsko i suvremeno ribarstvo. Posjetitelji će biti upoznati s tradicijskim ribolovnim praksama i alatima koji su se pri tome koristili, te će se ukazati na značaj plave ribe u ukupnom ribolovnom fondu i gospodarstvu općenito. Na izložbi će biti predstavljeni originalni ribarski morski brod sa svom potrebitom opremom za morski ribolov, te jedna riječna ribarska brodica, kako bi se ukazalo i na važnost rječnog segmenta ribolova u Hrvatskoj. Osim konstrukcija s originalnim ribarskim spravama i alatkama koje pričaju priču o razvoju i mijenama koje su se događale tijekom 19. pa do polovine 20. stoljeća, izložba progovara i o rodnom elementu u ribarstvu, o razlikama među ribarima prema ekonomskom statusu te ulozi ribarskog staleža u životu zajednice kojoj pripadaju. Osim ribarstva na izložbi će biti predstavljen lov spužva i koralja, te žaba i rakova, kao i način prehrane čitavog dalmatinskog prostora. Na tom je djelu važnost dana i industrijskoj proizvodnji ribe, konzerviranju ribe soljenjem, te tvornici ribljih prerađevina.

Problematika (posebice tradicijskog) ribarstva, mora, pomorstva i ostalih sličnih tema vezanih uz more prilično su tihe i „nevidljive“ u cjelokupnom korpusu znanja o hrvatskom povijesnom postojanju, stoga Etnografski muzej Split ovom izložbom nastoji reanimirati saznanja o poziciji te društvene ekonomike i životnosti na tlu hrvatskoga Jadrana.
 • galerija postava
 • galerija otvorenja

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 17,00 sati
  Subotom, nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.