Obiteljski programi

Radionica ukrašavanja licitara

17.12.2016. Etnografski muzej, Zagreb Izložbe Ljepa Glava: Muzej – baština – lokalna zajednica
U sklopu popratnih programa izložbe „Ljepa Glava: Muzej – baština – lokalna zajednica“, Etnografski muzej u Zagrebu u suradnji s medičarsko-svjećarskim obrtom „Slavica“ iz Klenovnika poziva sve zainteresirane na predbožićnu radionicu ukrašavanja licitara. Sudionici će pod vodstvom iskusnih licitarki moći ukrasiti kolač od medenog tijesta koji služi kao ukras za božićno drvce i ponijeti ga kući.

Kroz rad medičarsko-svjećarskog obrta «Slavica» obitelj Gladović tradicijsku vještinu izrade šarenih kolača od medenog tijesta prenosi na četvrtu generaciju. Kao i drugdje, na lepoglavskom području licitar je u prošlosti bio omiljen predmet darivanja. Služio je prvenstveno kao neverbalan izraz simpatije ili sitnica koju bi roditelji kupovali mališanima, a medenjak (kolač od medenog tijesta) je neizostavna slastica koja bi se kupovala na prošćenjima. Kao i nekad, Gladovići aktivno sudjeluju na prošćenjima, sajmovima i lokalnim manifestacijama, a u rad obrta uključena je skoro cijela obitelj. Za budućnost etnografske baštine i tradicijskog obrtništva na ovako malom području od posebnog je značaja činjenica kako su godinu dana nakon uvrštenja hrvatskog čipkarstva na UNESCO-ovu listu, na nju upisani i medičarski obrti s područja sjeverne Hrvatske.

Povodom radionice bit će organizirana prigodna prodaja licitarskih proizvoda (ukrasi za božićna drvca, licitarska srca, konjeki, bebe itd.

Radionica će se održavati u prostoru pedagoške radionice na 2. katu Muzeja od 11 do 13 sati. Cijena obiteljske ulaznice je 40,00, a individualne dječje 15,00 kn.

Prijave na edukacija@emz.hr
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.