Razno

Priče iz svakodnevice - Covid-19

Etnografski muzej, Zagreb
Pomozite nam da prikupimo materijale iz našeg svakodnevnog života i sačuvamo ih!

Kakva će biti sjećanja na pandemiju koronavirusa u budućnosti? Kako će budući naraštaji znati što je koronavirus značio za generacije koje su ga doživjele? Na koji način ćemo jednoga dana pričati o svojoj prošlosti? Po kojim događajima ćemo pamtiti ono što danas proživljavamo?

Pojava koronavirusa i mjere poduzete kako bi zaštitile ljude od zaraze uveliko su promijenile naš svakodnevni život, kako na privatnoj tako i na poslovnoj razini.
Krilatice „Ostani doma“, „Ostani odgovoran“, održavanje društvene distance, pozdravljanje laktovima, pranje ruku, maske izrađene u kućnoj radinosti, redovi u trgovinama, potraga za dezinficijensima, toalet papirom, rukavicama, respiratori i zaštitna odijela, škola na daljinu, Zoom konferencije, obraćanja Stožera civilne zaštite dio su našeg svakodnevnog iskustva u doba pandemije novog koronavirusa koji u Zagrebu djeluje u tandemu s potresom.

Etnografski muzej je institucija koja prikuplja informacije o navikama i promjenama u svakodnevnom životu, kao i predmete koji nam te svakodnevne priče materijaliziraju.

Ovim vas putem pozivamo da nam pomognete u prikupljanju priča o vašoj svakodnevici u vrijeme trajanja koronavirusa kako bismo zajedno sačuvali sjećanja na život u ovim izvanrednim okolnostima.

Pošaljite nam svoje fotografije koje na neki način obilježavaju vaš privatni i profesionalni život u vrijeme trajanja koronavirusa.
Želimo čuti vaše priče o promijenjenoj svakodnevici, kupovini pod strogim epidemiološkim mjerama, načinima komunikacije s rodbinom i prijateljima, solidarnosti, načinima na koje poimate virus i bolest koju izaziva, novim ritualima i rutinama, o tome kako vam vaši ljubimci pomažu u podnošenju karantene, o humoru i o ‘‘novom normalnom‘‘.
Možete razmišljati i o donaciji predmeta, recimo maskama, rukavicama, zaštitnim odijelima, ambalažama dezinficijensa (kao i inačicama izrađenim kod kuće), ali naravno kad vam oni više neće biti potrebni.
Naravno, možete nam donirati i druge predmete vezane uz svakodnevni život, recimo papire ostale poslije nastave na daljinu, omiljene recepte u ovom vremenu poput onih bez kvasca, završene i nezavršene uradi-sam projekte, dnevnike, znakove solidarnosti izvješene na zgradama i kućama i sl.

Fotografije, video snimke i predmeti koje nam pošaljete postat će dijelom naše dokumentacije i fundusa, a jednoga dana možda i dio izložbe ili društveno-humanističkog istraživanja ili rada.

Javiti nam se možete na:

edukacija@emz.hr.

pet-friendly@emz.hr.

Molimo vas da prilikom javljanja navedete svoje ime i prezime te kratak opis materijala koji nam šaljete, uz vrijeme i mjesto na kojem je nastao. Slanjem svojih priloga pristajete na njihovo korištenje od strane Etnografskog muzeja.
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.