Suvenirnica

Predstavljanje noviteta u suvenirskoj ponudi Etnografskog muzeja

01.11.2016. Etnografski muzej, Zagreb Izložbe Ljepa Glava: Muzej – baština – lokalna zajednica
Lepoglavska čipka i suvenirska čipka Zadruge lepoglavske čipke

Zahvaljujući suradnji Etnografskog muzeja i Zadruge lepoglavske čipke, od studenog 2016. godine u muzejskom dućanu moguće je ekskluzivno naručiti i kupiti više lepoglavske čipke različitih veličina i motiva, kao i suvenirske čipke izrađene od pojedinih elemenata većih primjeraka. Sve čipke nose oznaku „izvorno hrvatsko“, označene su markicom Povjerenstva grada Lepoglave s kontrolnim brojem te se nalaze u luksuznim kartonskim omotima što ih čini idealnim poklonom visoke estetske vrijednosti. Zadruga lepoglavske čipke osnovana je 2003. godine na inicijativu Grada Lepoglave radi obnavljanja tradicije izrade lepoglavske čipke kojoj je prijetila opasnost da izumre. Danas je ona međunarodno prepoznata kao fenomen nematerijalne kulturne baštine čovječanstva zahvaljujući uvrštenju na UNESCO-ovu listu 2009. godine, što je ujedno i veliko priznanje lokalnoj zajednici i lepoglavskim čipkaricama.


Nakit Snježane Varović inspiriran lepoglavskom čipkom

Lepoglavska umjetnica Snježana Varović svojim radom spaja tradiciju i suvremenost. U okviru domaće radinosti bavi se izradom elegantnog nakita inspiriranog ljepotom i prozračnosti lepoglavske čipke.


Suvenirski program uz izložbu „Ljepa Glava: Muzej – baština – lokalna zajednica“

U suradnji s Turističkim i kulturnim centrom Lepoglava, Etnografski muzej uvrstio je u ponudu muzejskog dućana proizvode namijenjene svekolikoj javnosti, malima i velikima, a posebno onima koji se žele okušati u izradi čipke.
Čipkarski pribor sastoji se od pletene košarice, valjkastog jastučića lokalnog naziva „dedek“ te dvadeset drvenih batića. Svi dijelovi izrađeni u lokalnim radionicama od vrlo kvalitetnih materijala i predstavljaju idealan set za početnike.
Elegantan bijeli kišobran s motivom lepoglavske čipke idealan je poklon za kišne dane, a u ljetnim mjesecima može poslužiti i kao suncobran.
Slikovnica „Čipkarice i zmaj“ donosi priču o hrabrim lepoglavskim čipkaricama koje su izradile čarobnu čipkanu mrežu i spasile Lepoglavu od strašnog zmaja zatočivši ga u obližnji vulkan. Prvu lepoglavsku slikovnicu potpisuje autorica Marijana Novak, a ilustrirao ju je Davor Petak.


Više informacija na emz@emz.hr
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.