Događanje

Međunarodni dan muzeja

18.05.2020. Događanja Održan webinar "Museum blisters or how to prevent wasting of resources in difficult times"

PROGRAM ETNOGRAFSKOG MUZEJA

ZA MEĐUNARODNI DAN MUZEJAEtnografski muzej obilježit će Međunarodni dan muzeja 18. svibnja koji se ove godine odvija pod sloganom „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“ predstavljanjem Virtualne šetnje kroz stalni postav. Na ovaj način otvaramo svoja vrata i onima koji inače fizički ne mogu doći u muzej, kao što su osobe koje žive izvan Grada Zagreba, osobe koje ne mogu savladati fizičke barijere prilikom ulaska u muzej ili mnoge druge ranjive skupine. Stalni postav narodnih nošnji Hrvatske, trenutno nedostupan zbog štete nastale u potresu, predstavlja putovanje kroz hrvatske krajeve i baštinu. S druge strane, stalni postav izvaneuropskih kultura kroz prikaz predmeta svjetskih kultura daje priliku našim korisnicima da nauče nešto novo o načinu na koji su živjele zajednice diljem svijeta, pružajući im istovremeno i platformu za dijalog o različitosti, jednakosti i toleranciji.

Online program: Na poveznici Virtualna šetnja možete se uputiti u Virtualnu šetnju kroz stalni postav. Razgledajte bogatstvo ukrasa i boja na hrvatskim narodnim nošnjama, saznajte od kojih su materijala napravljene, tko ih je tkao, a tko šivao. Znate li gdje se nosi jenkel, a što je đerdan, zašto je baš crvena boja omiljena i čime su se kitile mladenke? Razgledajte unutrašnjost seoske kuće i opremu kuhinje, otkrijete škrinje i drvene fašničke maske. U postavu izvaneuropskih kultura saznajte što su sve darovali Muzeju hrvatski putnici i istraživači sa svojih putovanja dalekim morima. Priključite se kada vama odgovara, od 0 do 24 sata!

Program u Muzeju: Za sve one koji su u mogućnosti fizički posjetiti Etnografski muzej na Međunarodni dan muzeja, uz besplatan ulaz tijekom radnog vremena od 10 do 17 sati, organizirali smo i dva besplatna vodstva. U 11 i 16 sati sati priključite se vodstvu kroz izložbu Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave i saznajte čime, zašto i u kojim prilikama se diljem svijeta pokriva glava.
Vodstvo će se održati sukladno mjerama i preporukama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

Autorice programa: Željka Jelavić, Anastazija Petrović, Silvia VrsalovićWEBINAR ICOM-a NA MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

I IZLAGANJE RAVNATELJICE EMZ-a GORANKE HORJANMeđunarodni dan muzeja obilježava se globalno svake godine oko ili 18. svibnja, a kooridinira ga ICOM (Međunarodno vijeće muzeja) čiji međunarodni i nacionalni komiteti za tu prigodu pripremaju različite aktivnosti. Ove godine Međunarodni dan muzeja postaje digitalni jer dolazi u vrijeme globalne pandemije. Stoga će se odabrana tema za 2020. godinu „Muzeji za jednakost: Raznolikost i uključenost“ baviti aktualnim trenutcima važnim za međunarodnu muzejsku zajednicu. Ravnateljica Etnografskog muzeja, ujedno i i predsjednica INTERCOM-a (Međunarodnog komiteta za muzejski menadžment) održati će izlaganje 18. svibnja na webinaru koji okuplja stručnjake iz Azije, Afrike i Europe. Goranka Horjan govoriti će o ulozi manadžementa u ovim izazovnim vremena i kako on pomaže muzealcima u održavanju veza sa svojom ppublikom i korisnicima u izazovnim vremenima. Domaćin webinara je ICOM Indija i Centar za kreativnost Kalkuta.
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Vikendom moguć posjet s kućnim ljubimcima, uz obavezno poštivanje bontona.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.