Događanje

Ljubav je u muzeju - 40. Međunarodni dan muzeja; 25. EMA

31.10.2020. - 14.11.2020. Etnografski muzej (Zagreb) Izložbe "Kapa dolje!" Priča o (ne)pokrivanju glave Događanja Održan webinar "Museum blisters or how to prevent wasting of resources in difficult times" Edukacija Muzej s kauča

PROGRAM ETNOGRAFSKOG MUZEJA

ZA MEĐUNARODNI DAN MUZEJAEtnografski muzej obilježit će Međunarodni dan muzeja 18. svibnja koji se ove godine odvija pod sloganom „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“ predstavljanjem Virtualne šetnje kroz stalni postav. Na ovaj način otvaramo svoja vrata i onima koji inače fizički ne mogu doći u muzej, kao što su osobe koje žive izvan Grada Zagreba, osobe koje ne mogu savladati fizičke barijere prilikom ulaska u muzej ili mnoge druge ranjive skupine. Stalni postav narodnih nošnji Hrvatske, trenutno nedostupan zbog štete nastale u potresu, predstavlja putovanje kroz hrvatske krajeve i baštinu. S druge strane, stalni postav izvaneuropskih kultura kroz prikaz predmeta svjetskih kultura daje priliku našim korisnicima da nauče nešto novo o načinu na koji su živjele zajednice diljem svijeta, pružajući im istovremeno i platformu za dijalog o različitosti, jednakosti i toleranciji.

Online program: Na poveznici Virtualna šetnja možete se uputiti u Virtualnu šetnju kroz stalni postav. Razgledajte bogatstvo ukrasa i boja na hrvatskim narodnim nošnjama, saznajte od kojih su materijala napravljene, tko ih je tkao, a tko šivao. Znate li gdje se nosi jenkel, a što je đerdan, zašto je baš crvena boja omiljena i čime su se kitile mladenke? Razgledajte unutrašnjost seoske kuće i opremu kuhinje, otkrijete škrinje i drvene fašničke maske. U postavu izvaneuropskih kultura saznajte što su sve darovali Muzeju hrvatski putnici i istraživači sa svojih putovanja dalekim morima. Priključite se kada vama odgovara, od 0 do 24 sata!

Program u Muzeju: Za sve one koji su u mogućnosti fizički posjetiti Etnografski muzej na Međunarodni dan muzeja, uz besplatan ulaz tijekom radnog vremena od 10 do 17 sati, organizirali smo i dva besplatna vodstva. U 11 i 16 sati sati priključite se vodstvu kroz izložbu Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave i saznajte čime, zašto i u kojim prilikama se diljem svijeta pokriva glava.
Vodstvo će se održati sukladno mjerama i preporukama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

Autorice programa: Željka Jelavić, Anastazija Petrović, Silvia VrsalovićWEBINAR ICOM-a NA MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

I IZLAGANJE RAVNATELJICE EMZ-a GORANKE HORJANMeđunarodni dan muzeja obilježava se globalno svake godine oko ili 18. svibnja, a kooridinira ga ICOM (Međunarodno vijeće muzeja) čiji međunarodni i nacionalni komiteti za tu prigodu pripremaju različite aktivnosti. Ove godine Međunarodni dan muzeja postaje digitalni jer dolazi u vrijeme globalne pandemije. Stoga će se odabrana tema za 2020. godinu „Muzeji za jednakost: Raznolikost i uključenost“ baviti aktualnim trenutcima važnim za međunarodnu muzejsku zajednicu. Ravnateljica Etnografskog muzeja, ujedno i i predsjednica INTERCOM-a (Međunarodnog komiteta za muzejski menadžment) održati će izlaganje 18. svibnja na webinaru koji okuplja stručnjake iz Azije, Afrike i Europe. Goranka Horjan govoriti će o ulozi manadžementa u ovim izazovnim vremena i kako on pomaže muzealcima u održavanju veza sa svojom ppublikom i korisnicima u izazovnim vremenima. Domaćin webinara je ICOM Indija i Centar za kreativnost Kalkuta.
 • galerija

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - subota: 10,00 - 18,00 sati
  Nedjelja: 10,00 - 13,00 sati
  Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.