Događanje

Dobitnice nagrade Hrvatskog etnološkog društva "Milovan Gavazzi" za 2019. godinu u kategoriji muzejskog rada

DOBITNICE NAGRADE HRVATSKOG ETNOLOŠKOG DRUŠTVA „MILOVAN GAVAZZI“ ZA 2019. GODINU U KATEGORIJI MUZEJSKOG RADA

Nakon Izvještajne skupštine Hrvatskog etnološkog društva održane 11. prosinca 2020. godine svečano su proglašeni dobitnici nagrada“Milovan Gavazzi” za iznimna ostvarenja u etnološkoj i kulturnoantropološkoj struci u 2019. godini. U kategoriji Muzejskog rada dobitnice su:

Mr. sc. Aida Brenko, Vesna Zorić, Mareta Kurtin za autorstvo i muzeološki doprinos izložbe Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave
i
Katarina Bušić za istraživački rad i objavljeni katalog Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore / The Croatian Diaspora Folk Clothing Collection.

Čestitamo dragim kolegicama na ovoj vrijednoj nagradi!
Etnografski muzej

OBRAZLOŽENJE HRVATSKOG ETNOLOŠKOG DRUŠTVA

Godišnja nagrada "Milovan Gavazzi" za 2019. godinu
u kategoriji muzejskoga rada
mr. sc. AIDI BRENKO, VESNI ZORIĆ I MARETI KURTIN
za autorstvo i muzeološki doprinos izložbe Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave

Izložba Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave otvorena je u Etnografskom muzeju 24. rujna 2019. godine povodom obilježavanja 100. obljetnice njegovog osnutka. Promišljanja o temi koja bi na reprezentativan način naglasila svečanu prirodu obljetnice i ujedno prikazala dio muzejske povijesti dovela je autorice do teme pokrivala za glavu, kojoj su pristupile iz dva rakursa: prvi interpretira pokrivala u kontekstu muzejskih politika od polovice 19. do prvih desetljeća 21. stoljeća dok drugi istražuje značenja koja imaju u ljudskom životu, s posebnim naglaskom na procese konstruiranja lokalnoga, regionalnog i nacionalnog identiteta te na ulogu medija za prenošenje političkih ideologija i s njima povezanih društvenih vrijednosti. Izložbu prati opsežan (344 stranice) dvojezični (hrvatski i engleski jezik) katalog koji, uz recenzirane stručne i znanstvene tekstove autorica, sadrži 868 kataloških jedinica.
Dodjeljujući Godišnju nagradu „Milovan Gavazzi“, Hrvatsko etnološko društvo prepoznaje predani znanstvenoistraživački rad autorskog tima te njegovu aktivnu ulogu u revalorizaciji i reinterpretaciji kulturne baštine Hrvatske, Europe i svijeta.

Godišnja nagrada "Milovan Gavazzi" za 2019. godinu
u kategoriji muzejskoga rada
KATARINA BUŠIĆ
za istraživački rad i objavljenu publikaciju Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore

Katalog Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore nastao je na temelju stručne i znanstvene obrade istoimene Zbirke iz fundusa Etnografskog muzeja u Zagrebu oblikovane 2014. godine, upravo na inicijativu kustosice Katarine Bušić. Na taj su način prvi puta na jednom mjestu objedinjeni muzejski predmeti odjevne kulture pripadnika tzv. stare hrvatske dijaspore koji su migrirali u razdoblju od 15. do 18. stoljeća, kao i Hrvata koji su se nakon raspada Jugoslavije zatekli u granicama novonastalih susjednih država. Višegodišnjoj obradi predmetne građe pristupljeno je interdisciplinarno iz perspektive etnološke i kulturno-antropološke te povijesne znanosti, kao i muzejske struke, oslanjajući se na vlastito temeljito poznavanje problematike tradicijskoga odijevanja, terenske istraživačke postupke, postojeću literaturu i izvore. Na temeljitoj obradi i dubinskom studiju Zbirke, nastao je Katalog s tekstom visokog dometa, u kojem je autorica ruho promotrila i analizirala u složenom i dinamičnom sustavu njihove komunikacijske funkcije u zajednici, u okviru različitih prošlih i suvremenih kulturnih praksi. Katalog sadrži kataloški popis predmeta, a bogato je opremljen slikovnim prilozima. Velika je važnost Kataloga, prevedenog u potpunosti na engleski jezik, njegov doprinos očuvanju, zaštiti i promicanju kulturne baštine, kao i značajan prinos očuvanju kulturnoga identiteta Hrvata u dijaspori. Osim doprinosa etnologiji i kulturnoj antropologiji te muzeologiji, posebice i specifično etnološkoj, Katalog ima primjenu i publiku u široj stručnoj i zainteresiranoj javnosti, osobito među Hrvatima u dijaspori i iseljeništvu te članovima folklornih skupina u Hrvatskoj i inozemstvu.

  Kontakt

  Etnografski muzej
  Trg Mažuranića 14
  10000 Zagreb

  T+385 (0)1 4826 220
  E emz@emz.hr

  Radno vrijeme

  Utorak - petak: 10,00 - 18,00 sati
  Subotom: 10,00 - 14,00 sati
  Nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje.

  Ulaznice

  CIJENA ULAZNICE

  Odrasli individualno: 20 kuna
  Odrasli grupno (min. 15 osoba): 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici individualno: 15 kuna
  Učenici, studenti, umirovljenici grupno (min. 15 osoba):
  10 kuna
  Obiteljska ulaznica (roditelji s djecom):
  40 kuna

  GRATIS ULAZNICE

  Djeca do pet godina starosti; članovi Hrvatskog etnološkog društva, Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ICOM-a;
  studenti etnologije i kulturne antropologije (Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Zadru), studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta; učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna; društveno osjetljive skupine (pacijenti psihijatrijskih klinika, osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju, osobe s intelektualnim poteškoćama); hrvatski branitelji; nezaposleni državljani Republike Hrvatske; novinari.

  Etnografski muzej zadržava pravo zahtjeva za predočenjem odgovarajuće isprave prilikom izdavanja gratis ulaznice.

  Radionice

  Radionice iz redovne ponude:
  Djeca: 15 kuna
  Odrasli: 25 kuna
  Obiteljska: 40 kuna

  Specijalizirane radionice: cijena se formira prema obimu i vrsti usluge.

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Stručna vodstva

  Stručna vodstva organiziraju se kroz stalni postav i povremene izložbe za grupe i pojedince.

  Na hrvatskom jeziku: 100 kuna
  Na engleskom jeziku: 150 kuna

  Informacije i najave na edukacija@emz.hr.

  Pristup

  Uz prethodnu najavu, pristup osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti moguć je pokretnom rampom nagiba izvan standarda.